Cultură

Ioana Căpraru: „Vreau, prin cântecul meu, să-mi unesc neamul”

În prezent, Ioana este solistă a Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de soţul ei, neobositul dirijor şi violonist Vladimir Serbuşcă. Anume cu această formaţie şi recomandată de ministerul în cauză s-a învrednicit, în 2009, de titlul de artistă a poporului.

Ultimul cântec – „Fraţilor, rămâneţi fraţi!” (versuri de Vasile Romanciuc, muzică – Tatiana Popa), l-a lansat cu o lună şi ceva în urmă, înainte de alegerile locale. Piesa are un mesaj adresat, înainte de toate, conaţionalilor noştri, care continuă să se învrăjbească şi să fie dezbinaţi, ceea ce, consideră ea, nu ne face cinste. „Prin acest cântec, îmi doresc să-mi unesc neamul, să-l văd adunat grămăjoară, iar mesajul lui să-l pună pe gânduri, ca să vadă încotro mergem. Pentru mine, acest cântec este ca un imn al neamului nostru, care merită o altă soartă – mai bună, în cadrul Uniunii Europene”, ne mărturiseşte ea. Cântăreaţa îi este recunoscătoare poetului Vasile Romanciuc, care i-a dat un text „de nota 10”, sperând să colaboreze şi în continuare cu el.

În altă ordine de idei, marea ei bucurie sunt cele trei fiice – Viorica, Tudoriţa şi Sofia, dar şi cei doi nepoţei – Adriana Ioana Rusu şi Marian Rusu. În curând, pe 23 iulie, Adriana Ioana împlineşte cinci ani, iar Marian, pe 25 iulie – trei anişori, motive de mare fericire şi pentru bunicuţa Ioana.

Exigentă faţă de sine şi faţă de cei din jur, Ioana Căpraru nu-şi pune drept scop să aibă cât mai multe piese şi CD-uri, pentru ea contând calitatea, nu cantitatea. În ultimii ani a lansat două CD-uri: „De dragul fetelor mele”, înregistrat cu mai multe orchestre, şi „Bună vreme, bun găsit” – cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros. Alte piese recente sunt cele intitulate „Puiul bunicuţei, pui” şi „Sârba ca la nord”.

Nu demult a efectuat un turneu la Moscova. „Am mers cu autocarul şi am văzut toată Rusia – o ţară săracă, cu case pustii şi cu pământuri pârloagă. Şi mi-am zis că bine ar fi ca ruşii de la noi, care încearcă să ne înveţe ce limbă vorbim, să se ducă să-şi salveze ţara lor, pentru că e frumoasă, dar duce lipsă de gospodari”, ne-a mai spus Ioana Căpraru.
Acum, fiind în vacanţă, ea visează ca, împreună cu soţul ei, să viziteze mănăstirile şi locurile pitoreşti de la noi. Pentru că a cutreierat mai multă lume, dar aici, acasă, n-a reuşit să le vadă pe toate…

La anul viitor, când rotunjeşte o frumoasă vârstă, are de gând să prezinte un concert în satul natal – Cotihana, Cahul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *