Politică

Iohannis le-a transmis românilor din Germania că vrea să schimbe modul de a se face politică în ţară

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat, joi seara, vizita din Germania printr-o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din această ţară.

Peste 300 de români din Berlin dar şi din alte oraşe germane, de la copii mici la persoane de peste 70 de ani, au venit la întâlnirea cu şeful statului organizată la sediul Ambasadei României.

Însoţit de Carmen Iohannis, şi de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Leonard Orban, George Scutaru şi Lazăr Comănescu, preşedintele Klaus Iohannis a sosit, la ora 18:00, la Ambasada de la Berlin, unde românii îl aşteptau cu nerăbdare.

"Este o mare bucurie pentru mine să pot să fiu în această seară aici, împreună cu dumneavoastră. Este o întâlnire mult aşteptată, cel puţin din partea mea", şi-a început Klaus Iohannis discursul, moment în care românii prezenţi au exclamat şi ei în cor că întâlnirea a fost mult aşteptată "şi din partea noastră".

Un alt moment emoţionat din discurs a fost atunci când şeful statului le-a reamintit de votul din 16 noiembrie. "Anul trecut, pe 16 noiembrie, alături de celelalte comunităţi din diaspora, aţi făcut posibil triumful democraţiei. Nu mă refer la rezultatul în sine al alegerilor, ci la dovada vie că fiecare vot contează, că fiecare cetăţean are un cuvânt de spus și poate decide viitorul României", a spus Iohannis, afirmaţie care a provocat aplauze puternice din partea românilor prezenţi la întâlnire.

Klaus Iohannis le-a spus românilor din Germania că sunt ambasadorii României și prin tot ceea ce face construiesc "un renume al ţării noastre".

Preşedintele le-a transmis că este conştient de faptul că votul din noiembrie este "purtătorul unei mari speranţe", astfel că le-a comunicat câteva dintre lucrurile pe care şi le-a asumat la început de mandat.

"Prezenţa mea aici este expresia aspiraţiei spre o politică externă apropiată de cetăţenii români, oriunde s-ar afla aceștia. Mi-am asumat o politică externă mai creativă, mai transparentă și mai activă, prin care să valorificăm oportunităţi, să consolidăm relaţii, să ne facem mai bine auziţi în lume. Vreau ca românii, oriunde trăiesc, să fie mândri de modul în care sunt reprezentaţi în plan extern. Și îmi doresc ca întărirea relaţiilor cu celelalte state să aibă consecinţe practice pentru orice cetăţean", a afirmat Iohannis.

Şeful statului le-a vorbit românilor din diaspora şi despre situaţia din România, după votul din noiembrie. "Pe de altă parte, în ţară, am spus că vreau să schimbăm modul în care se face politică. Să înlocuim scandalul cu dialogul, să depășim logica permanentului conflict și să construim reguli durabile. Doar așa putem să avem instituţii eficiente și solide, care lucrează pentru oameni. Doar așa putem ajunge în mod real la acea prosperitate și stabilitate care i-ar face și pe românii plecaţi să se întoarcă cândva acasă", a mai spus şeful statului.

El le-a povestit românilor că îşi doreşte reguli noi de finanţare a partidelor și a campaniilor electorale, "mai riguroase și mai transparente", dar şi o lege care să asigure dreptul de vot al românilor din străinătate".

"Îmi doresc reguli noi pentru partidele politice, care să încurajeze participarea, să aducă politica mai aproape de cetăţean. Dar, mai ales, îmi doresc o lege care să asigure dreptul de vot al cetăţenilor din diaspora. Garantarea condiţiilor și găsirea unei soluţii pentru ca toţi românii din diaspora să își poată exercita dreptul constituţional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare și voi urmări cu mare atenţie mersul lucrurilor în Parlament", le-a promis Iohannis românilor din diaspora.

După discurs, Klaus Iohannis şi soţia sa au fost asaltaţi de românii care au dorit fie să facă fotografii cu ei, fie să le spună păsurile sau să le facă diverse cadouri simbolice. "Daţi-mi un metru de aer şi atunci vă promit că fac poză cu toţi, vorbesc cu toţi, semnez tot", a glumit Klaus Iohannis, în momentul în care invitaţii l-au înconjurat, nerăbdători să stea de vorbă cu el.

Printre invitaţi s-au aflat şi cunoscuţi ai soţilor Iohannis cu care aceştia au discutat, în română şi în germană, dar şi primul parlamentar german născut în România, Bernd Fabritius, şi europarlamentarul PSD Ioan-Mircea Paşcu.

O doamnă în vârstă de 70 de ani, originară din Fălticeni dar stabilită de 15 ani la Berlin, a spus că s-a gătit toată ziua pentru a veni să-l vadă pe preşedinte. "Am venit cu tot dragul, am stat toată ziua şi m-am gătit ca să vin să-l văd pe domnul preşedinte pentru care am votat şi prima dată şi a doua oară, şi, deşi sunt şi eu la o vârstă, am venit şi la miting aici la ambasadă ca să vadă că sunt necesare mai multe camere de votat, mai multe ştampile", a spus doamna, fostă asistentă medicală.

Un alt român stabilit în apropiere de capitala germană a spus că a venit, împreună cu fratele său, să-i spună preşedintelui "păsurile" sale, cel mai important fiind cel al dreptului la vot pentru toţi românii care "şi-au făcut un rost afară".

Alţi români au dorit pur şi simplu să aibă amintire o fotografie cu preşedintele sau cu soţia acestuia, în timp ce alţii le-au urat să aibă putere să treacă "prin toate greutăţile".

Preşedintele a stat mai bine de o oră la întâlnirea cu românii.

La final, Carmen Iohannis a făcut o fotografie şi cu jurnaliştii din delegaţia română de presă care l-a însoţit în vizita oficială.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *