Editorial

Ion Creangă -180 de ani

Într-un context social și cultural în care valoarea e reprezentată de viu sau de recent, cu toate titlurile onorifice (mai mult sau mai puțin pompoase) adăugate numelor ce ar trebui să fie suficiente (fără național, nepereche, identitar ș.a.m.d.), Ion Creangă e, dacă vreți, „cel Mare”" al țării povestirilor. Actual până dincolo de orice așteptare, halucinant în basme și povestiri, savuros în amintiri, delicios în repovestiri.

Marele Creangă, bunelul prozei noastre, a împlinit în prima zi de primăvară 180 de ani de la naștere. Pentru că, dacă ne gândim la figura și personalitatea lui, pare de pe vremea lui Decebal, de la începuturile cele mai vechi ale poporului nostru, așa că mergeți repede și recitiți-l. Dacă citiți, de exemplu, povestea celor cinci pâini, veți spune invers: 180 de ani – cum, acest contemporan de al nostru? Oare pe judecătorii de azi voia să îi dăscălească Ion Creangă? Pe nesătuii și nemulțumiții de azi îi avea în vedere? Oare cum ar fi interpretată azi Punguța cu doi bani?

Pedepsirea cuiva în funcție de feminin / masculin – o temă tabu astăzi. Ar fi taxat de societatea civilă cu mitinguri și proteste (glumesc, desigur).
Dar dincolo de glumă, Ion Creangă e extrem de actual: vreți satiră – e din plin; doriți autobiografie – celebru; poate spargerea tiparelor clare – poftim la basme; oralitatea atât de căutată astăzi în proză – bifată din plin; limbaj licențios – până și asta!

Creangă trebuie prețuit, trebuie sărbătorit, dar mai ales trebuie citit și recitit. Pentru că există trei momente esențiale în cultura noastră, ce corespund celor trei mari genuri literare și de care nu trebuie să ne rupem total, trei scriitori fantastici care au făcut posibilă literatura de azi și care au scris într-un timp mult diferit de al nostru, astfel încât le suntem datori și pentru dezvoltarea limbii. Iar cei trei, desigur, îi știți: Eminescu, Creangă, Caragiale. Deci cum aș putea să las să treacă pe lângă noi 1 martie fără să amintesc de cel de acum 180 de ani?

Mai mult, chiar pe 1 martie, Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut un frumos simpozion intitulat „Actualitatea lui Ion Creangă”, în cadrul căruia s-au spus mai multe (și mai bine) decât am reușit eu în aceste rânduri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *