Actualitate

Ion Diacov, procurorul municipiului Chişinău, a demisionat

Omul legii a citit cererea de demisie într-o conferinţă de presă, luni, 30 noiembrie. Acesta a adus mai multe acuzaţii conducerii Procuraturii Generale, recunoscând că instituţia este controlată de PD. Procurorul a anunţat că, în semn de protest, renunţă la toate distincţiile care i-au fost acordate de-a lungul anilor, inclusiv la ordinul „Gloria Muncii”. Pe de altă parte, reprezentanţii Procuraturii Generale anunţă că vor examina dacă pot să-l lase pe Ion Diacov să plece onorabil din sistem pentru că pe numele omului legii sunt intentate mai multe proceduri disciplinare.

Procurorul a amintit în context că a sesizat de mai multe ori conducerea Procuraturii Generale privind acţiunile ilegale ale unor procurori şi judecători, implicaţi în protejarea traficanţilor de droguri, însă nu s-a luat nicio atitudine. „Pentru ca cetăţenii să cunoască adevărul am fost nevoit să organizez conferinţe de presă şi să fac declaraţii. Nu am făcut asta pentru că aş fi avut nevoie de spectacol. În consecinţă am ajuns să fiu persecutat de către conducerea Procuraturii Generale, în special de către procurorul general Corneliu Gurin. Am declarat de mai multe ori că Corneliu Gurin trebuie să-şi dea demisia. El trebuie să fie cercetat penal cel puţin pentru neglijenţă în serviciu”, a declarat Ion Diacov.

„În Procuratură este o mare corupţie. Nu zic că toţi procurorii sunt corupţi, sunt şi oneşti. Unii din aceştia au fost forţaţi să plece din sistem.”
Ion Diacov şi-a criticat şi colegii din cadrul Procuraturii Anticorupţie. „În acest stat nu se doreşte să se afle adevărul şi nici să fie găsit miliardul. Nu cred că Adriana Beţişor şi Vitalie Galeru sunt atât de competenţi încât să facă faţă tuturor schemelor complicate. Intentează dosare pentru luarea creditelor. Ei şi ce dacă au fost luate credite, să le restituie! Galeru a fost subaltern de-al meu şi personal am anunţat conducerea Procuraturii Generale despre ilegalităţile comise de acesta. Vor tergiversa ancheta cu miliardul, până când veţi uita de asta, la fel cum aţi uitat despre dosarul evenimentelor din aprilie 2009. Dacă se dorea, se spunea adevărul”, a mai spus omul legii.

Ion Diacov a recunoscut în conferinţa de presă că Procuratura este controlată politic de către Partidul Democrat al cărui fondator şi preşedinte de onoare este fratele său, Dumitru Diacov. ”Toată lumea ştie despre aceasta”, a spus Ion Diacov. În cadrul unui interviu publicat săptămâna trecută de „Ziarul de Gardă”, Ion Diacov a declarat că Vlad Plahotniuc ar conduce din umbră Procuratura şi Justiţia. „Plahotniuc controlează nu doar Procuratura, dar toată ţara. Procuratura a fost partajată politic, revenind PD-ului, procurorul general a fost recomandat de PD”, a spus acesta.

Portalul Anticorupţie a solicitat conducerii Procuraturii Generale o reacţie în care să comenteze demisia lui Ion Diacov. Colegii acestuia au dat de înţeles că omul legii este subiectul unor anchete interne. „Mandatul lui Ion Diacov expiră pe 2 decembrie, urmând a fi numit într-o funcţie vacantă din cadrul Procuraturii. Cererea de demisie depusă urmează a fi examinată de Consiliul Superior al Procurorilor care va decide dacă poate fi acceptată demisia onorabilă în condiţiile în care sunt intentate proceduri disciplinare şi controale de serviciu. Asupra unor cazuri concrete în care ar fi implicat dl Diacov nu este cazul să comentăm, ele fie că au făcut obiectul unor anchete, fie că sunt în proces de examinare”, ne-au răspuns reprezentanţii Procuraturii Generale.

Ion Diacov a deţinut mandatul de de procuror-şef al municipiului Chişinău începând cu 2 decembrie 2010. Acesta face parte din sistem de aproape 35 de ani.

Sursa: anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *