Cultură

Ion Ungureanu: Noi suntem RM – Republica Ribbentrop-Molotov

Cartea, ne-a spus Ion Ungureanu, este un portret al societăţii basarabene în drumul nostru spre regăsire. „Ea nu e atât despre mine, cât despre noi, românii basarabeni. E o carte de memorii, care trebuie citită, ca să vedem ce-am făcut pe parcursul istoriei noastre şi ce ne-a mai rămas să facem”, a afirmat distinsul actor şi regizor.

Întrebat de ce şi-a intitulat astfel volumul, el ne-a declarat următoarele: „Eu vin din teatru şi văd lumea prin prisma teatrului. Shakespeare zicea că toată lumea e un teatru. Şi viaţa fiecărui om e un teatru”. Cele trei acte reprezintă, de fapt, perioadele activităţii sale. Prima se referă la anii de glorie ai Teatrului „Luceafărul”, iar cea de-a doua – la părăsirea silită a teatrului şi la plecarea sa la Moscova. „Acolo promovam în limba rusă ceea ce era interzis aici, în Basarabia. Îi îndemnam pe spectatorii care veneau din Moldova să reziste până la venirea unor vremuri mai bune”, îşi aminteşte Ion Ungureanu. Cea de-a treia perioadă cuprinde activitatea sa ca om de stat când a venit în Moldova şi a devenit ministru al Culturii şi Cultelor, dar şi la cea de la Bucureşti din cadrul Fundaţiei Culturale Române, unde a lucrat până în 2005. De atunci activează în cadrul Forului Democrat al Românilor din Moldova şi participă, ca om al cetăţii, la toate manifestările politice şi culturale din RM.

Volumul doi al scrierilor sale a apărut graţie sprijinului financiar acordat de către Primăria mun. Chişinău, primul urmând să fie scos de sub tipar până la sfârşitul anului, cu ajutorul Ministerului Culturii. Autorul îi este recunoscător redactoarei cărţii, Victoria Fedorenco, graţie căreia cartea are o concepţie deosebită, fiind bine structurată. Actualmente, Ion Ungureanu lucrează la cea de-a treia carte, care va avea un alt titlu.

Solicitat să ne spună cum se simte în calitate de scriitor, el a amintit că, la începutul carierei sale, a scris şi publicat versuri şi proză. „Problemele despre care scriu mă copleşesc şi ar fi mai bine să nu am motivaţia de a scrie. Experienţa noastră istorică este unică în felul ei. Cine suntem astăzi? O colonie care şi-a declarat independenţa, din care n-au plecat coloniştii cu armata lor de ocupaţie. Acum suntem RM. Adică, Republica Ribbentrop- Molotov. Noi am apărut ca stat în urma pactului semnat de cei doi, când ni s-au răpit teritorii la sud şi la nord”, a constatat Ion Ungureanu.

Sâmbătă, la închiderea Salonului Internaţional de Carte, volumul „Teatrul vieţii mele” s-a învrednicit de Premiul „Thalia” al Uniunii Teatrale din Moldova.

În afară de scris, Ion Ungureanu citeşte în prezent, la postul de radio „Vocea Basarabiei”, editorialele istoriei. „Emisiunea are un impact nemaipomenit asupra ascultătorilor. De curând a fost lansat CD-ul „Eminescu” despre Basarabia, în viitor urmând să apară alte două albume – cu versuri de Mihai Eminescu şi Grigore Vieru în lectura mea”, ne-a mai spus invitatul nostru. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *