Actualitate

Italia protestează

Ministrul austriac de interne, Wolfgang Sobotka, este așteptat joi după-amiaza la Roma, unde urmează să aibă o întrevedere cu omologul său italian, Angelino Alfano.

Începând de miercuri, mai mulți membri ai guvernului italian, inclusiv premierul Matteo Renzi, au reacționat vehement la proiectele Austriei referitoare la tunelul din pasul Brenner, una dintre principalele axe de tranzit între Italia și centrul Europei.

Poliția austriacă a explicat miercuri că de la sfârșitul lui mai ar putea fi reinstalate controalele pentru traficul feroviar, dar și pe autostrada care leagă cele două țări, din cauza riscului unui aflux de migranți spre Italia.

‘Ipoteza închiderii tunelului Brenner este în mod jignitor împotriva regulilor europene, împotriva istoriei, logicii și viitorului’, a reacționat Renzi.

‘Închiderea frontierelor interne ale spațiului Schengen nu poate fi decisă de statele membre însele’, a declarat la rândul său ministrul italian al afacerilor externe, Paolo Gentiloni.

Nu se pune totuși problema unor represalii unilaterale, Roma încercând, înainte de toate, să obțină ca Uniunea Europeană (UE) să-și asume responsabilitățile și să determine respectarea regulilor.

Acesta este mesajul care a fost transmis miercuri de către Angelino Alfano comisarului european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, venit în Sicilia pentru a inaugura noul centru operațional al Frontex (Agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale UE).

‘În loc să ridicăm ziduri, trebuie să construim poduri. Prin urmare, ceea ce este pe cale să se întâmple între Austria și Italia trebuie să fie explicat și clarificat de Viena’, a reiterat Avramopoulos, în timpul unei conferințe de presă comune cu Alfano.

‘Înțelegem că unele țări au anumite dificultăți și suportă presiuni, însă ceea ce ne preocupă este faptul că sunt puse în discuție inclusiv spațiul Schengen și libera circulație a cetățenilor’, a adăugat comisarul european.

Circa 2.500 de camioane și 15.000 de autoturisme trec în medie în fiecare zi prin tunelul Brenner, axă economică crucială pentru Italia și companiile sale care exportă spre nordul Europei. Tunelul este, de asemenea, folosit de sute de mii de turiști germani și din Europa de Nord, care vin în fiecare an în Italia.
agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *