Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 11 August 2017, ora 15:34

Iulian Chifu: Prin obsesia pentru Plahotniuc, opoziția își justifică eșecul

Marime Font

Obsesia opoziției pentru Vlad Plahotniuc este o justificare a eșecului opoziției.

Opinia îi aparține analistului politic Iulian Chifu. Într-un editorial publicat pe deschide.md, acesta scrie că ”e mai simplu să urli și să arunci invective din fața unui computer pe rețelele sociale și să te aplauzi pentru numărul de like-uri și share-uri, decât să construiești un proiect fundamentat pe date și argumente. E mai simplu să vituperezi vocal pe un post de televiziune criticând totul, după principiul cine urlă mai tare primește microfonul”. ”Obsesia Plahotniuc mai are o valoare de întrebuințare generală. Permite să arăți de ce nu ai reușit.

E o justificare a eșecului. Și este și un motiv pentru dezertare. Nu mă duc să lupt, nu construiesc aici, nu îmi asum partea mea de eșec pentru că am niște însușiri și abilități, cunoștințe și diplome care permit să plec. Să-mi caut viitorul în lume. Vituperez, înjur situația, arăt care e dușmanul suprem, apoi îmi pun coada pe spinare și dezertez. Fug. O societatea întreagă de loseri, de perdanți, care-și pot motiva eșecul pe seama Oligarhului Rău care a capturat statul, a Pro-rusului Dodon(subordonat acestuia prin Binom) care fac să nu se poate realiza nimic aici, să nu se poată da o luptă inegală, și nici un sacrificiu individual nu ar crea nici o diferență.Așa încât, defetist, abandonăm. Fugim”, constată expertul. În opinia lui Chifu, cum nici politicul clădit exclusiv pe proteste și urlete nu este unul atractiv și care stârnește încredere, nici elita care exclude proiecte alternative, construcție instituțională, raportarea critică la realitate, dar nu defetist, construcția încrederii și renașterea speranței măcar într-un colț al societății pe care ulterior să-l reproducă și să-l multiplice, nu este una care să poată avea măcar aura de a fi încercat. ”Altfel, negarea de plano nu este altceva decât o altă față care atrage aceeași neîncredere a cetățenilor”, accentuează Chifu în editorialul său.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md