Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:43
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 11 August 2017, ora 15:34

Iulian Chifu: Prin obsesia pentru Plahotniuc, opoziția își justifică eșecul

Marime Font

Obsesia opoziției pentru Vlad Plahotniuc este o justificare a eșecului opoziției.

Opinia îi aparține analistului politic Iulian Chifu. Într-un editorial publicat pe deschide.md, acesta scrie că ”e mai simplu să urli și să arunci invective din fața unui computer pe rețelele sociale și să te aplauzi pentru numărul de like-uri și share-uri, decât să construiești un proiect fundamentat pe date și argumente. E mai simplu să vituperezi vocal pe un post de televiziune criticând totul, după principiul cine urlă mai tare primește microfonul”. ”Obsesia Plahotniuc mai are o valoare de întrebuințare generală. Permite să arăți de ce nu ai reușit.

E o justificare a eșecului. Și este și un motiv pentru dezertare. Nu mă duc să lupt, nu construiesc aici, nu îmi asum partea mea de eșec pentru că am niște însușiri și abilități, cunoștințe și diplome care permit să plec. Să-mi caut viitorul în lume. Vituperez, înjur situația, arăt care e dușmanul suprem, apoi îmi pun coada pe spinare și dezertez. Fug. O societatea întreagă de loseri, de perdanți, care-și pot motiva eșecul pe seama Oligarhului Rău care a capturat statul, a Pro-rusului Dodon(subordonat acestuia prin Binom) care fac să nu se poate realiza nimic aici, să nu se poată da o luptă inegală, și nici un sacrificiu individual nu ar crea nici o diferență.Așa încât, defetist, abandonăm. Fugim”, constată expertul. În opinia lui Chifu, cum nici politicul clădit exclusiv pe proteste și urlete nu este unul atractiv și care stârnește încredere, nici elita care exclude proiecte alternative, construcție instituțională, raportarea critică la realitate, dar nu defetist, construcția încrederii și renașterea speranței măcar într-un colț al societății pe care ulterior să-l reproducă și să-l multiplice, nu este una care să poată avea măcar aura de a fi încercat. ”Altfel, negarea de plano nu este altceva decât o altă față care atrage aceeași neîncredere a cetățenilor”, accentuează Chifu în editorialul său.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul