Actualitate

Iurie Darie

Cunoscutul actor roman Iurie Darie-Maximciuc (numele Darie vine de la mama, iar Maximciuc – de la tata) s-a nascut in 1929 in Vadul-Rascov, judetul Soroca, unde a copilarit, pana cand familia s-a mutat la Chisinau. In 1944, s-a refugiat la Timisoara. A lucrat la revista „Licurici- Pogonici”, dupa care, in 1952, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Actorie.

Este actor la Teatrul de Comedie din Bucuresti, unde a lucrat alaturi de Radu Beligan. A jucat in zeci de spectacole si filme de lung metraj. In cinematografie debuteaza in 1953, in „Nepotii gornistului”, in regia lui Dinu Negreanu, alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei. In 1959 a fost „racolat” de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria „Brigada Diverse”, alaturi de Toma Caragiu si Sebastian Papaiani. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale din film se numara „Alo?… Ati gresit numarul” in regia lui Andrei Calarasu, „Jucatorii de carti” al lui Cornel Popa, „S-a furat o bomba” in regia lui Ion Popescu-Gopo si filmele din seria „Brigada Diverse”. In prezent, impreuna cu sotia sa, Anca Pandrea, joaca in mai multe telenovele romanesti.
De mai multi ani, Iurie Darie a deschis o fundatie, prin intermediul careia ajuta actorii de varsta a treia. Este, in continuare, inalt apreciat de public si critica de teatru si film. Are un fiu, regizorul Alexandru Darie, si un nepot, Serghei. Pe 14 martie, reputatul actor de sorginte basarabeana rotunjeste venerabila varsta de 80 de ani. La multi ani, draga Iurie Darie!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *