Muzică

Jazz la temperaturi maxime

Odată cu prima trupă, un trio internațional condus de celebrul pianist german Walter Lang, în incinta Filarmonicii Naționale a apărut și soarele. Muzica celor trei (Walter Lang, Njami Sitson și Sven Faller) se situează undeva între muzica de cameră, bossanova și world music, însă reușește să depășească aceste genuri și să creeze niște armonii originale pe care le-am putea atribui cu greu unui singur gen muzical. Melodica relaxantă, îmbinată cu ritmica africană și o doză sănătoasă de virtuozitate ne-a teleportat undeva pe malul unei mări calme, într-o zi călduță și plăcută. Walter Lang chiar a recunoscut că compune majoritatea pieselor atunci când este în vacanță. O muzică perfectă pentru o seară de vineri cu un pahar de vin alb.

Trio-ul din deschiderea concertului ne-a arătat un soare cald de primăvară, iar trupa care a urmat a reușit să ridice temperatura la maxim. Adjectivul „incendiar” este cel mai potrivit pentru a caracteriza euforia jazzistică oferită de cvartetul Trilok Gurtu New Band. Trilok Gurtu este un virtuoz al percuției, chiar dacă ne-a atenționat că nu este un muzician de jazz, pentru că vine din India. E glumeț din fire acest Trilok Gurtu și e foarte modest, necătând la faptul că este unul dintre cei mai buni bateriști din lume. Pe parcursul carierei sale impunătoare a colaborat cu numeroși artiști de renume din diferite genuri muzicale, de la electronică și trip-hop la jazz, rock clasic și muzică metal. Nu sunt sigur că există vreun gen muzical pe care nu l-a încercat Trilok Gurtu. Trilok este în stare să creeze ritmuri din orice, măcar și dintr-o căldare cu apă, precum ne-a demonstrat-o la concert. Adăugăm în această formulă trei instrumentiști de excepție (Fredercik Coster – trompetă, Tulug Tirpan – pian, Johnatan Ihlenfeld Cunado – bas) și primim în rezultat o super-trupă de jazz care e în stare să te inducă într-o adevărată stare transcedentală.

Cu siguranță e vorba de cea mai bună prestație din această ediție de Ethno Jazz Festival. Însă mai avem două zile de festival, și surprizele muzicale promit a fi la fel de bune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *