Muzică

Jazz-ul revine în Moldova

A XIII- a ediție Ethno Jazz Festival ne-a dovedit încă o dată că jazz-ul are numeroși ascultători și în țara noastră. Deja de 13 ani, formația Trigon în frunte cu Anatol Ștefăneț ne bucură auzul cu muzici și colective extraordinare.

Anul acesta Ethno Jazz Festival are loc la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, din Chișinău. În prima zi de festival am avut parte de o trupă a cappella din Republica Moldova și niște francezi extravaganți care au pus sala pe jar.

Tonul ediției din acest an a fost dat de formația vocală Univox. Trupa a apărut într-o componență mai experimentală de această dată, cu Geta Burlacu și Garic Tverdohleb. Băieții au interpretat câteva variații la melodiile naționale arhicunoscute dar și la cele internaționale. Și chiar dacă Geta Burlacu spunea în deschiderea concertului că e vorba de o muzică de beție și pahar, noi credem că nu e chiar așa. Muzica celor de la Univox nu s-ar încadra atât de ușor în genul muzicii de pahar. E prea academică și prea frumoasă.

A urmat o trupă care a explodat sala într-o multitudine de emoții suprarealiste – 4tet Jus De Bocse. E vorba de un colectiv condus de virtuozul instrumentist și vocalist Mederic Collignon, colectiv care îmbină numeroase genuri muzicale și crează un fusion jazz/avantguarde extraordinar. Sala era extaziată de la exersările francezilor. Aveai impresia că băieții au îmbinat haosul cu absurdul, l-au trecut prin sita dadaismului și a suprarealismului și l-au aranjat pe note. Muzica celor de la 4tet Jus De Bocse poate fi comparată cu un ocean înainte de furtună. Pentru câteva clipe e liniște și pace, ca mai apoi să înceapă o gălăgie infernală demnă de pânzele lui unui pictor avangardist.
Suntem de părerea că Ethno Jazz Festival 2014 a început cu brio. Ne mai așteaptă încă trei zile de jazz cu trupe originale și unice, așa că vă recomandăm să nu pierdeți această feerie muzicală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *