Politică

Jocurile din spatele negocierilor: Nu se pot înţelege pentru că nu vor să renunţe la interese / EXPERŢI

Tocmai din această cauză astfel de înţelegeri durează puţin, iar liderii acestor partide vor răbufni, aşa cum s-a întâmplat şi anterior. Declaraţii în acest sens au fost făcute aseară de invitaţii Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Blocajul va interveni mult mai devreme, pentru că au zone de interes care se intersectează. Asta este problema lor de bază: nu pot ajunge la o înţelegere, pentru că sunt în aceeaşi zonă de interes. Exerciţiul ăsta al lor mi se pare foarte dramatic, de parcă negociază cu revolverul la tâmplă. Ei unul pe altul nu se suportă. Astfel de înţelegeri nu sunt de durată”, a declarat Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

„Au obţinut un vot de încredere pentru a continua cursul european, dar ceea ce se întâmplă astăzi arată că acest proces va fi mult mai dificil”, a adăugat ex-ministrul Finanţelor, Mihai Manoli.

Comentatorii consideră că jocurile care se fac în spatele negocierilor devin şi mai periculoase întrucât liderul PLDM, Vlad Filat, a dat de înţeles că PCRM ar putea participa la formarea noii coaliţii de guvernare. Or, comuniştii au solicitat în schimb nişte instituţii-cheie, care ar trebui să fie depolitizate.

„Ei au cerut audiovizualul, Comisia Electorală Centrală şi Curtea de Conturi. De vreme ce ei solicită aceste instituţii, îşi vor pune oamenii lor acolo, iar aceste entităţi vor fi politizate. Acestea însă trebuie să devină nişte agenţii funcţionale depolitizate care să servească cetăţenii”, a comentat politologul Mihai Cernencu.

„Aceste jocuri care se fac sunt extrem de periculoase. Politicienii au nevoie de timp. Acum comuniştii îşi joacă viitorul partidului. Ei sunt siguri că în momentul în care vor rămâne pe din-afară, în opoziţie, se vor alege iar cu o fracţiune ruptă. În mod sigur anumiţi deputaţi de acolo vor pleca. În momentul în care se va lungi această perioadă, s-ar putea ca fracţiunea comunistă să se rupă de acum”, a menţionat jurnalistul Ion Terguţă.

„Alianţe cu comuniştii s-au mai făcut atunci când trebuiau adoptate nişte hotărâri în parlament, şi moţiunea de cenzură, etc. Erau previzibile aceste lucruri. E prea puţină informaţie ca să ştim ce vorbesc. Dacă participarea la guvernare a comuniştilor ar compromite ideea de integrare europeană? Aceste partide singure de fapt au contribuit foarte mult ca această idee să fie compromisă de-a binelea”, a accentuat Mariana Kalughin.

În altă ordine de idei, expertul de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei afirmă că la primele şedinţe ale Parlamentului, deputaţii ar trebui deja să-şi îndeplinească angajamentele de pe agenda anti-corupţie, luate în faţa partenerilor europeni. Altfel, Republica Moldova riscă să se trezească cu îngheţarea fluxurilor financiare care vin din UE.

„Reforma Procuraturii Generală este una dintre acele restanţe din care cauză a fost ratată primirea la timp a tranşei din partea UE, plus alte lucruri ce ţin de combaterea corupţiei. Va fi interesant să văd cum aceşti oameni vor încerca ră reformeze Procuratura. Uniunea Europeană va cere ca acest proces să se ducă la capăt. Eventual ar putea fi îngheţate anumite granturi şi fluxuri financiare europene”, a conchis Mariana Kalughin.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *