Externe

Kiev: Rusia nu a respectat niciun punct al acordurilor de la Minsk

Anunțul a fost făcut de Mariana Beţa, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, citată de „Interfax-Ucraina”.

„Situatia curenta este urmatoarea. Niciunul dintre puncte nu a fost realizat. Grupările armate ilegale controlate de Rusia continuă să tragă în mod sistematic și intensiv spre pozițiile fortelor ucrainene. În luna ianuarie au fost inregistarte 1.200 de atacuri de-a lungul liniei de demarcație. Au fost consemnate inclusiv cazuri de utilizare a armamentului greu fix ..”, – a spus Beţa.

Ea a amintit numeroasele cazuri de obstrucționare de catre militantii rebeli a activității Misiunii speciale de monitorizare a OSCE, în special, refuzul accesului la frontieră, sau tiruri spre reprezentantii Misiunii.

„Partea rusă continuă să livreze speratistilor, peste frontiera necontrolata de autoritatile de la Kiev, echipamente militare și mercenari” – a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, adăugând că grupurile armate ilegale beneficiaza de sprijin logistic cuprinzător din partea Rusiei.

În plus, în interesul separatistilor, armata rusa efectueaza recunoaștere aeriană în zona folosind drone.

Beţa a amintit şi dovezile SBU privind colaborarea cu teroriștii a ofițerilor rusi care lucrează la Centrul comun pentru controlul și coordonarea încetarii focului.

„Astfel de acțiuni contravin angajamentelor asumate de Rusia pentru o soluționare pașnică, indică o lipsă absoluta a dorinței de a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul acordurilor de la Minsk, amenință cu întreruperea procesului de reglementare pașnică a situației din Donbas”, – a spus Beţa.

„Facem apel la comunitatea internațională să crească presiunile asupra Federației Ruse cu scopul asigurarii implementarii în totalitate a acordurilor de la Minsk ” – a spus ea.

Pe 20 ianuarie 2016, directorul Departamentului de Politici și Comunicațiilor al MAE ucrainean, Alexei Makeev a remarcat faptul că dupa aproape un an de la data semnării acordurilor de la Minsk, din toate punctele setului de măsuri pentru rezolvarea situației din Donbas a fost realizat numai articolul privind reactivarea Grupului de contact tripartit.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *