Politică

Klaus Iohannis, precizări după reuniunea CSAT: O eventuală unire cu Republica Moldova se va discuta în strategia naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Am avut teme importante pentru securitatea nationala de discutat. Planul de actiune pentru implementarea deciziiilor luate la summitul NATO de la Varsovia cu implicatii pe plan national – infiintarea unui grup de lucru s-a constituit si a prezentat astazi planul în CSAT.

Iohannis: Brigada 2 Infanterie "Rovine" va prelua rolul de brigadă multinațională

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Brigada 2 Infanterie "Rovine" va prelua rolul de brigadă multinațională. "Brigada multinațională am tratat-o separat pe ordinea de zi (n.r. a CSAT), fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Pot să vă anunț, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie ‘Rovine’ care va prelua rolul de brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

O altă temă discutată în CSAT a fost "strategia privind evoluţia din Orientul Mijlociu şi reluarea relaţiilor economice din ţările din această zonă. Pentru Romania această zonă este în continuare importantă" a spus preşedintele Iohannis, care s-a referit şi la "Relaţia dintre România şi Republica Moldova – o temă care mă interesează foarte mult. Am constatat în informarea făcută de Ministrul Afacerilor Externe, relaţia noastră trebuie să devina mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. S-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu şi lung, care va stabili cum anume ne vom poziţiona în această relaţie. Evoluţia politică din Moldova ne-a arătat că partidele pro-europene au dificultăţi după alegerile din 2014. Este nevoie de o relaţie îmbunătăţită, România vine în sprijinul RM cu o finanţare importantă. Credem că este nevoie de o implicare mult mai importantă în relaţiile cu RM şi în construcţia şi întărirea instituţiilor democratice – strategia pregatită pentru sfârşitul acestui an".

Iohannis: Este nevoie de o reorganizare la ROMARM

Şeful statului a adăugat că o temă care apare periodic şi care este foarte importantă este şi situaţia industriei de apărare româneşti: "situaţtia companiei naţionale ROMARM. Concluzia? Este nevoie de o reorganizare a companiei pentru a o face mai performantă şi mai credibilă pentru investitorii din afara ţării, dar este nevoie urgentă şi de o corelare între nevoia de dotare a Armatei Române şi oferta ROMARM. Se va lucre intens la Ministrerul Economiei şi MapN".

Guvernul lucrează la un proiect de lege privind securitatea cibernetică care va fi prezentat viitorului executiv

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat marţi că Guvernul lucrează la un proiect de lege privind securitatea cibernetică, urmând ca acesta să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, dar să intre în dezbaterea viitorului Parlament.

"O altă temă în actuala situaţie geopolitică a fost evaluarea nivelului de securitate cibernetică la nivelul instituţiilor din România. Nevoia îmbunătăţirii cadrului legislativ – Legea securităţii cibernetice, un act normativ în pregătire la nivelul guvernului" a spus Klaus Iohannis. El a precizat că tema securităţii cibernetice nu trebuie să devină subiect de campanie electorală, mai ales că în trecut astfel de iniţiative au dus la ”discuţii”.

Şeful statului a mai susţinut că trebuie să ajungem la un nivel de conştientizare în acest domeniu, să înţelegem de ce este importantă securitatea cibernetică.

Şeful statului a menţionat că a primit în reuniunea CSAT şi o informare despre starea de sănătate a cetăţenilor, din partea ministrului Sănătăţii. "S-a discutat infecţiile nosocomiale – s-au făcut paşi importanţi in zona reglementărilor pentru biocide, în zona investiţiilor necesare pentru infrastructura spitalicească. S-au făcut progrese notabile, paşi importanţi în reglementare, în planificarea investiţiilor, dar mai este mult de lucru".

Iohannis: Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat de ziarişti, că autoritățile locale din București trebuie să rezolve problema apei calde și a căldurii din Capitală. El a subliniat că această chestiune este de competența autorităților locale "proaspăt alese".

"Bucureștenii au ales o nouă echipă ca să rezolve această problemă și așteptăm cu toții să o rezolve. Pe de altă parte, Guvernul este foarte interesat să participe în această rezolvare, așa că putem să fim optimiști că se găsesc soluții pentru această problemă. Ar fi revoltător dacă bucureștenii ar rămâne fără apă caldă sau fără încălzire. Acum încep deja nopțile să fie destul de reci", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

——————————-

Directorul adjunct al SIE, Silviu Predoiu, a participat la şedinţa CSAT în locul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a demisionat luni de la conducerea Serviciului. Potrivit News.ro, de la reuniune a lipsit şi directorul SRI, Eduard Hellvig, care a fost înlocuit de Cristian Bizadea, adjunctul său. Potrivit Serviciului Român de Informaţii, Hellvig, alături de adjunctul Florian Coldea, se află în afara ţării, "într-o vizită de lucru pentru îndeplinirea unei misiuni SRI".

Şedinţa de marţi a CSAT a fost şi prima la care a participat şi Dragoş Tudorache în calitate de ministru de Interne. Klaus Iohannis urmează să susţină la ora 17.00 o declaraţie de presă pe tema concluziilor reuniunii.

Reuniunea Consiliului a fost una ordinară, trimestrială. Agenda CSAT a fost anunţată luni de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi. "Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia cu implicaţii la nivel naţional, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi implicaţii pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de un aflux masiv de imigranţi, precum şi pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică", a anunţat purtătorul de cuvânt. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *