Sănătate

La ce riscuri se expun bărbaţii cu burtă

Studii anterioare arătaseră că o circumferinţă mai mare a taliei influenţează în mod negative sănătatea, dar cercetătorii britanici sunt primii care oferă date concrete în acest sens. Astfel, s-a observat că riscul cel mai mare de cancer la prostată agresiv apare atunci când circumferinţa taliei este mai mare de 94 de centimetri.

Bărbaţii cu o circumferinţă de 94 de centimetri prezentau un risc cu 13% mai mare de a dezvolta cancer la prostată decât cei cu o talie de 84 de centimetri. Practic, fiecare 10 centimetri în plus înseamnă un risc mai mare de a suferi de o formă agresivă a bolii.

Studiul sugerează că o rata mai mare a mortalităţii este asociată cu un indice de masă corporală, care ar putea avea o legătură directă cu formele mai agresive de cancer, cum ar fi cel de prostată. În rândul bărbaţilor, cel mai des întâlnit tip de cancer este cel de prostată.

Simon Grieveson, cercetător a declarat pentru The Independent: "Păstrarea unei greutăţi sănătoase şi un stil de viaţă activ te pot proteja împotriva multor boli, inclusiv cancerul. Acest studiu se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care arată că burta şi circumferinţa taliei ar putea reprezenta un alt factor de risc crucial pe care bărbaţii trebuie să-l ia în considerare pentru a se proteja de cancerul de prostată."

Acesta consideră că bărbaţii trebuie să fie atenţie la simptomele ale boli pentru a o diagnostica cât mai devreme. Cancerul de prostată nu are de multe ori simptome în primele stadii ale bolii, atunci când poate fi tratat, şi tocmai de aceea este foarte important să fiţi atenţi la orice tip de posibil simptom. Bărbaţii pentru 50 de ani care au avut cazuri în familie prezintă riscuri foarte mari de a dezvolta boala.

Studiul oferă doctorilor noi informaţii pentru a fi atenţie la anumiţi factor de risc. Şi, ce este mai important, spre deosebire de alţi factori cunoscuţi, kilogramele în plus sunt un factor pe care bărbaţii îl pot schimba printr-o dietă atentă şi mişcare.

Sursa: csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *