Social

La ce vârstă e cel mai greu să fii părinte: ce perioadă din viaţa copiilor îţi scoate peri albi şi de ce

Stresul maxim, în timpul adolescenţei

Mamele epuizate, lipsite de somn care au grijă de nou-născuţi par a fi cele care trec cea mai stresantă perioadă a vieţii de părinte, dar acum experiţii sunt de părere că nu această perioadă este grea, furtuna declanşându-se în perioada adolescenţei copilului.

Cercetătorii americani au realizat un studiu pe 2.200 de mame care aveau grijă de diferite categorii de copii, de la sugari până la adulţi în adevăratul sens al cuvântului.

Echipa de cercetători a analizat factori precum starea de bine a mamelor, stilul prin care îşi educau copiii şi percepţiile pe care le aveau despre copiii lor. Astfel, studiul a dezăvluit că sentimentele de stres, depresie şi nesiguranţă cresc odată cu dezvoltarea şi creşterea în vârstă a copiiilor.

Mamele care aveau grijă de copii cu vârstre între 11 şi 12 ani resimţeau cel mai mult aceste sentimente, în timp ce mamele sugari se simţeau cele mai bine, în mod paradoxal. „Copiii lor trec printr-o serie de schimbări simultane.

Debutul pubertăţii, furia dată de hormoni, schimbările corporale, nevoia de a fi populari în faţa celorlalţi, experienţele cu diverse vicii, experienţele sexuale, toate acestea îi determină pe copii să se separe de părinţi şi să devină independenţi, ceea ce determină stresul mamelor“, a declarat Suniya Luthar, profesoară la Universitatea din Arizona şi realizatoarea studiului, pentru „The Independent“.

De de se produce „ruptura“

„În efortul de a se distanţa de părinţi, copiii par a fi retraşi, închişi în ei, capricioşi şi sfidători cu cei din jur“, subliniază experta. Părinţii pot vedea acest aspect ca pe o problemă şi pot resimţi stres. Toate acestea dau naştere „furtunii perfecte“, iar părinţii pot fi confuzi şi nu înţeleg dacă se pricep să-şi educe copiii sau nu, mai subliniază ea.

Ceea ce a surprins cercetătorii cel mai mult a fost modul constant în care mamele se chinuiau cu aceste temeri. „Indiferent că vorbim de depresie sau anxietate, sentimentele lor vizavi de ce înseamnă să fii părinte, chiar şi despre relaţia de cuplu, arătau că se chinuie cel mai mult în timpul etapei de mijloc în dezvoltarea copiiilor“, a mai zis Suniya Luthar.

De ce doar mamele sunt afectate de aceste stări? „În majoritatea cazurilor, mamele sunt îngrijitorii primari ai copiiilor, ceea ce înseamnă că sunt primele care răspund când copiii lor au o problemă. Studiile arată că mamele sunt cele care reacţionează imedait când aud plânsetele copiilor, spre deosebire de taţi“, spune profesoara.

Echipa de cercetători vrea acum să conceapă o schemă prin care să ajute mamele la nevoie. „Lucrăm la un program de intervenţie prin care mamele să se ajute reciproc, mai ales în perioada în care copiii lor trec prin schimbări“, spune experta.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *