Actualitate

La Comrat s-ar putea deschide un Centru Cultural Românesc

Despre aceste planuri s-a discutat în cadrul dezbaterii publice „Beneficiile europenizării. Experiența României”, organizată de Asociaţia Convergenţe Europene (ACE), la Comrat, pe 15 septembrie. La eveniment au participat peste 250 de tineri.

De altfel, în cadrul dezbaterii s-a anunțat organizarea unui concurs cu premii bănești pentru cele mai bune două eseuri (în limbile română și găgăuză) cu genericul „Europa sunt eu!”.

Participanții au avut oportunitatea de a dezbate subiecte de interes alături de domnii Petru Vlah, deputat în Parlamentul R.Moldova, Viorel Badea, senator în Parlamentul României, Dr. Tudor Jijie, Conf. Dr. Adrian Adăscăliței, și Andrei Hîncu reprezentanți ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Tudor Cojocariu, coordonatorul proiectului, drd. Dan Nicu, politolog și doctorand SNSPA, doamna Zinaida Aricova, rectorul Universității, precum și dra Carolina Novac, redactorul portalului eurojust.ro. Evenimentul a fost moderat de către Sergiu Dan, președintele ACE.

Tinerii au discutat despre miturile din jurul Acordului de Asociere, drepturile de afirmare a identității culturale, capacitatea de adaptare a producătorilor și antreprenorilor moldoveni la piața europeană, relațiile cu partenerii estici și cu statele membre CSI, avantajele apartenenței la UE față de apartenența la Uniunea Vamală și altele.

Acțiunea face parte din programul UE vine la tine acasă! și a presupus un dialog deschis cu locuitorii regiunii găgăuze. Au fost abordate subiecte precum efectele economice, sociale și politice ale Acordului, sprijinul oferit de România și celelalte state europene, oportunitățile de atragere a fondurilor europene, perspectivele de extindere ale UE, oportunitățile de colaborare la nivelul autorităților și a tinerilor din R.Moldova și România, lecțiile de după depășirea crizei economice europene și următorii pași ai R.Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *