Atitudini

La început a fost cuvântul, acum a rămas doar imaginea goală

E un lucru știut de cei preocupați de morală, ca materie de studiu, că momeala (primul pas spre patimă) e strâns legată de imagine. Fie că ne vine în minte, fie că o vedem aievea. Pe când credința vine, cum spune Apostolul, din ascultarea cuvântului.

Imaginea în sine nu e rea. Lumea e imagine până la urmă. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că toate cele create sunt cuvintele lui Dumnezeu întrupate. Și dacă noi credem că lumea a fost creată de Dumnezeu prin puterea Cuvântului Său, așa e. Pe de altă parte, chiar și viața noastră e compusă din imagini și asta nu e rău. Dar modul în care imaginea devine momeală e strict legat de felul în care e folosită. Cum ar putea fi un peisaj alpin o momeală spre păcat sau o poză cu părinţii? Nicicum.

În zilele noastre, dacă e să ne raportăm doar la televiziune și panouri publicitare, suntem bombardați de imagini. Și tot n-ar fi nimic, dacă aceste imagini nu ar veni să influențeze capital gândirea celor tineri. "Fii la modă vara asta" (costum de baie și rochii), "fii cea mai sexi" (sandale), "atingere de cașmir" (săpun și șampon), "oferă-i pielii tale plăcere" (cremă de corp și hârtie igienică) și așa mai departe. Mii de mesaje care vor să vândă un produs, fără să își bată capul de felul în care sunt influențați cei foarte tineri. De ce nu vedem slogane publicitare de genul "fii serioasă"? Și ca să distrugem cu totul mintea tinerilor, s-a mai inventat și photoshopul. Nici una dintre "vedetele" tinerilor nu arată în realitate la fel de bine cum apare pe hârtie.

Iei o vedetă, o dai cu ruj, eventual după ce și-a pus silicon în buze, fotoșopezi imaginea până ai o femeie cu totul și cu totul specială (diferită de original) și faci reclamă la… înghețată! Apoi toate fetele vor vrea, nu înghețată, ci silicon în buze. E o tristețe. Iar când ies din adolescență și încep să îmbătrânească toți tinerii aceștia, cărora li s-a spus de la 10 ani că sunt cei mai sexi, se trezesc singuri și frustrați. Fiindcă nici o divă cu buze ca în reclama de înghețată nu s-a îndrăgostit de ei și nici un superstar nu a căzut pe spate după ce fetele și-au cumpărat rochia verii.

Poate vi se pare exagerat, dar nu e. Fiindcă copiii gândesc altfel. Iar noi am crescut mult mai aerisiți. Nu știam de vedete și sandale sexi. Nu prea știam ce e sexi, în general. Și în contextul ăsta, al exploziei vizualului, părinții se tem de introducerea orelor de religie la clasă. Dar nu se tem că fetele lor de 10-12 ani încep să imite stiluri și atitudini nesănătoase doar că să adune o apreciere în plus pe Facebook.

Dintre toate posibilitățile bune sau rele care înconjoară copiii, părinții cel mai bine îi feresc de biserică. Să doarmă măcar duminica, spun mulți. De ar fi treaz măcar duminica, la liturghie, ar începe să fie tot mai treaz și peste săptămână și ar ști că un om frumos nu e neapărat unul dezbrăcat, iar un om rău nu va fi niciodată frumos. Va ști că așa cum laptele nu îl cumperi pentru ambalaj, aşa nici omul nu are valoare pentru ceea ce expune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *