Actualitate

La Institutul Oncologic va fi efectuată prima operaţie miniinvazivă toracale în cazuri oncologice

Directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, a specificat că utilajul pentru centrul de transplant, care este foarte costisitor, va fi procurat prin intermediul unui proiect al Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), care va aloca 60 de milioane de euro sub formă de credit pentru renovarea şi restabilirea calităţii serviciilor în 6 instituţii de sănătate din republică. Institutul Oncologic este unul din beneficiarii acestui proiect. Utilajul chirurgical miniinvaziv va ajunge la Chişinău în toamna acestui an.

Datorită acestuia vor fi efectuate intervenţii chirurgicale miniinvazive în afecţiunile oncologice toracale, citologice, abdominale şi urologice. În cazul ultimelor două afecţiuni, urologice şi abdominale, operaţiile miniinvazive nu sunt o noutate pentru Moldova. Deja de 2 ani medicii de la Institutul Oncologic efectuează astfel de intervenţii. Însă utilajul pe care îl folosesc necesită să fie schimbat.

Intervenţiile chirurgicale miniinvazive vor putea fi făcute inclusiv la copii, iar toate cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *