Astăzi 20 Noiembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 18:38
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 15:07

La Muzeul Naţional de Artă a fost deschisă Bienala Internaţională de Pictură

Marime Font

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc ieri inaugurarea şi decernarea premiilor Bienalei Internaţionale de Pictură, ediţia a V-a.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul de Artă Amprente și Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova în parteneriat cu alte instituţii de cultură sub patronajul Ministerului Culturii.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că expoziţia reuneşte 164 de artişti plastici din 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Spania, Turcia - cu 185 de lucrări expuse pe simeze.„A cincea ediție a Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău 2017, aflată în continuă ascensiune, își confirmă numele de manifestare de anvergură a artelor plastice organizate în R. Moldova. Expoziția din acest an ne convinge încă o dată de necesitatea insistării asupra menținerii unui spațiu comun cît mai larg al capacităților artistice naționale și internaționale, pentru crearea unui mediu favorabil reprezentărilor vizuale și dezbaterilor problematicilor actuale ale picturii contemporane”, a constatat Tudor Zbîrnea.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat că acest eveniment de talie internaţională este o mare realizare a culturii noastre naţionale.

Marele Premiu al Bienalei a fost acordat, în premieră, unui artist plastic din R. Moldova. În posesia lui a intrat pictorul Igor Svernei pentru lucrarea „Pământul făgăduinţei – oameni de geniu”. Premiul I a fost obţinut de Agnieszska Zawisza din Polonia, premiul II de Andreea Albani din România şi premiul III de Gabriela Culic din România. De premiile Centrului Cultural Vrancea din România s-au învrednicit pictorii Veaceslav Fisticanu şi Mihai Ţăruş. De asemenea, cinci participanţi au fost distinşi cu diplome de excelenţă acordate de Ministerul Culturii.

Bienala Internaţională de Pictură, ediţia a V-a, va fi deschisă până la 25 iunie. 

Moldpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md