Politică

Leancă comentează protestul de ieri: ”Când ies zeci de mii de oameni şi îţi cer să dai publicităţii raportul Kroll, trebuie să o faci imediat”

”Când ies zeci de mii de oameni în piaţă şi îţi cer să dai publicităţii raportul Kroll, trebuie să o faci imediat, nu să faci şedinţe şi să mai tragi de timp. Chiar dacă acest raport nu lămureşte lucrurile, el este doar o fază premergătoare anchetei, guvernarea trebuie să arate că devine transparentă, măcar de frica oamenilor, pe subiectul anchetei de la BEM şi să nu se mai ascundă după proceduri lungi şi secretizări. Din păcate, nici eu nu am văzut raportul Kroll, deşi am fost cel care am insistat să fie angajată o companie străină care să facă această investigaţie, iar ca deputat aveam tot dreptul să cunosc concluziile acestui raport şi să le pot prezenta şi oamenilor care mă întreabă peste tot pe unde merg despre conţinutul acestui document.

După protestul de ieri, guvernarea ar trebui să înţeleagă că nu se mai poate ascunde după Voronin şi PCRM, ca voinţa oamenilor e mai puternică decât mandatele pe care le au ei în Parlament şi că dacă mai continuă maniera asta iresponsabilă de a acţiona, ar putea aduce ţara într-o profundă criză politică şi exact asta ne mai lipseşte acum.

Cei de la putere trebuie să lase la o parte trucurile şi să facă o anchetă serioasă la BEM, inclusiv să aducă anchetatori străini, aşa cum se începuseră demersurile încă din luna decembrie, pe care însă le-au abandonat imediat ce au pus mâna pe putere. Instituţiile noastre de drept nu au credibilitatea şi voinţa necesară să ducă la bun sfârşit această anchetă complexă, iar dacă se vrea o investigaţie serioasă şi obiectivă, la ea trebuie să participe obligatoriu şi anchetatori profesionişti din afara ţării.

Fiecare zi care trece înseamnă o şansă tot mai mică de recuperare măcar a unei părţi din prejudiciul creat la BEM şi o îndepărtare tot mai mare de aflarea adevărului şi pedepsirea vinovaţilor”, se arată în postarea pe pagina de socializare.

Zeci de mii de persoane au ieşit duminică pe stradă, la Chişinău, dar şi în mari oraşe europene ca Paris şi Vicenza, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala putere şi au cerut, între altele, demisia şefilor celor mai importante instituţii ale statului şi "restituirea miliardului furat". Persoane venite din toate raioanele ţării au strigat "Victorie!", "Vrem miliardele înapoi!", "Jos mafia de la putere!", la mitingul din centrul capitalei, potrivit aceleiaşi surse. Mitinguri similare celui de la Chişinău au avut loc în mai multe oraşe din Europa.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *