Politică

Liderii AIE au viziuni diferite după şedinţa Consiliului Alianţei

Prim-ministrul Valeriu Streleţ, liderul interimar al PLDM, a comunicat jurnaliştilor că a discutat cu partenerii din alianţă cum să fie rezolvate principalele probleme din ţară, cum să acţioneze toţi ca să eficientizeze activitatea alianţei de guvernare şi cum să coalizeze populaţia în jurul unei idei naţuionale – cea de integrare europeană.

Valeriu Streleţ a menţionat că le-a spus partenerilor de la guvernare că acuzaţiile aduse în moţiunea de cenzură înaintată în Parlament de PSRM şi PCRM sunt stupide şi lipsite de temei. „Le-am spus să aibă încredere că prim-ministrul nu este o persoană coruptă, le-am spus că voi prezenta un raport de activitate când va începe dezbaterea moţiunii. Apoi voi răspunde la acuzaţiile care îmi sunt aduse, după care fracţiunile vor lua decizia”, a specificat premierul.

În contextul cerinţelor expuse anterior de deputaţii liberal-democraţi privind demiterea procurorului general, Corneliu Gurin, şi a directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, premierul a comunicat că le-a propus partenerilor de guvernare crearea unui grup de lucru care să elaboreze un plan de acţiuni care să prevadă şi lupta împotriva corupţiei şi reformarea justiţiei”. Sper să putem elabora acest plan de acţiuni până la şedinţa de joi a Parlamentului”, a spus el.

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a spus după şedinţă că s-a discutat „că mai este de lucru”. Politicianul a zis că nu s-a discutat despre demisia Guvernului, dar liberalii nu vor susţine această moţiune de cenzură. „Noi suntem parte a alianţei, acesta este Guvernul alianţei, ne-am asumat răspunderea”, a accentuat politicianul.

Cât ţine de revendicările PLDM de a-i demite pe Gurin şi Chetraru, Mihai Ghimpu a specificat că până de curând doar PL cerea demisii, iar acum cere şi PLDM. „Dar acum nu este corect odată ce a început ancheta privind delapidările de la BEM”. De asemenea, liderul PL a adăugat că alianţa este dată pentru a guverna şi de a schimba situaţia în care se află ţara, „dar nu trebuie să se poarte grija lui Filat sau a lui Ghimpu”. „Doar noi, cei 3 care ne-am unit, putem duce parcursul european mai departe, altfel nu văd cum”, a accentuat Mihai Ghimpu.

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, le-a spus jurnaliştilor că iniţiativa pentru întrevederea din această seară aparţine PLDM-ului. „Propunerea de creare a unui grup de lucru şi a unui plan de acţiuni cu care au venit colegii din PLDM este cam confuză. Nu prea am înţeles ce fel de plan de acţiuni, şi asta în pofida existenţei unui program de guvernare. După toate iniţiativele întreprinse de colegii de la PLDM şi cea cu alegerea şefului statului, şi cele 2 demisii cerute, şi susţinerea revendicărilor Platformei DA, am avut o întrebare firească: „voi sunteţi în Alianţă sau în Platformă?”. Am abordat la şedinţă încă ceva: noi ca Alianţă avem majoritate sau ba, avem voturi care să asigure implementarea reformelor? Ce facem doar cu 50 de deputaţi?”, a întrebat liderul PDM.

Marian Lupu afirmă că a ajuns la 3 concluzii: „1) Nu este nevoie de un grup de lucru, pentru că trebuie să fie produse rezultate pentru oameni şi nu hârtii; 2) Problema principală este formarea majorităţii parlamentre şi trebuie să se negocieze cu cei neafiliaţi; 3) Este foarte important să fie lăsate la o parte şantajele, cu platforme, cu grupuri de lucru, să nu se condiţionezae, deoarece este o situaţie critică din care trebuie să se iasă rapid şi eficient. Situaţia rămâne foarte confuză. Nu am primit răspunsuri foarte clare la întrebările noastre: Ce se întâmplă cu Platforma DA, colegii din PDM sunt în Alianţă sau sunt acolo? Urmează să ne clarificăm”, a declarat liderul PLDM.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *