Editorial

Liste de lecturi

Nu reușim încă să înțelegem cum e mai bine să provoci elevii să citească. Dacă primesc lecturi obligatorii în școală, există riscul să îi apuce groaza de lecturi. Dacă îi lași să își selecteze singuri lecturile, s-ar putea să citească mii de pagini fără nicio valoare literară. Mai e și metoda îngrozitoare de a explica o operă literară la ore după o serie de clișee, ce pot, la rândul lor, să strice prietenia elevului cu cartea.

Când Antonia, nepoata mea, era mică, ne descurcam mai greu cu recomandările. Ce poți să recomanzi unui elev ca să îi stârnești interesul? Nu se mai potrivesc listele copilăriei noastre cu cele de acum. Pe de altă parte cine mai are timp să urmărească atent toate cărțile ce apar acum pentru preadolescenți?

Cei trei mușchetari, oricât de extraordinară mi-a părut mie, nu mai stârnește același interes unui copil obișnuit cu internetul și zeci de posturi TV. În copilăria mea, când programul TV ținea trei ore, cu maximum zece minute dedicate copiilor, cărțile erau toată lumea noastră. Părinții noștri citeau, noi citeam. Apoi au apărut tone de programe TV, jocuri online, rețelele de socializare.

Antonia a împlinit pe 2 septembrie 15 ani. Sunt foarte bucuroasă și sper să mai adauge de 10 ori pe atât. S-a descurcat bine cu examenele, începe viața de liceu, multe se vor schimba de acum încolo, dar pentru mine e și mulțumirea că intrăm în alt nivel cu recomandările de lectură.

De acum nu mai trebuie să ne îngrijim de Tolkien sau de verificarea listelor pentru preadolescenți. Când ne vom întâlni data viitoare, îi voi dărui o carte pe care aștept de mult să i-o dau: De veghe în lanul de secară, de J.D. Salinger. Și de acolo pornim cu lecturile mari, multe excelente.
Aștept cu nerăbdare să văd cum se va apropia de cărțile uriașe ale literaturii universale, cum i se va părea Idiotul lui Dostoievski sau Bohumil Hrabal. Iar deja, când va ajunge și în anul întâi de facultate, cred că prima carte recomandată va fi Călătorie la capătul nopții a lui Celine. Sau poate Toba de tinichea a lui Gunter Grass. Mai vedem până atunci, deocamdată: la mulți ani, dragă Antonia, lecturi plăcute și ani minunați de liceu!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *