Politică

LIVE TEXT: STOP vot în Republica Moldova! Rezultate preliminare de la CEC

UPDATE 22:45

UPDATE 21:47
CEC a făcut public numărul cetățenilor care au votat în diasporă la orele 20:00



UPDATE 21:30

UPDATE 20:25
Prezența la urne a diasporei până la moment întrece 8%.


UPDATE 20:19

La secţiile electorale din Bălți s-au înregistrat mai multe încălcări în procesul de vot.

În secția de votare nr. 34 (Liceul George Coșbuc) urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale, iar observatorii Promo-Lex au raportat încălcări în listele electorale din această secție de vot, găsind discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane.

În secția de votare nr. 16, situată în aceeași locație, mai mult de o oră a fost deconectat curentul electric, oamenii fiind nevoiţi să stea în rând.

În secția de votare 29 (gimnaziul nr. 3) registrul SIAS lucrează cu întreruperi.

La secția de votare 27 (gimnaziul nr. 6) un alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot. După ce a fost oprit, acesta a arătat unui membru al biroului electoral că i-ar fi dator cu ceva pentru vot.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bălți afirmă că alegerile decurg fără incidente grave, iar poliția a înregistrat doar câteva încălcări. Este vorba despre o încăierare între doi bărbați în apropierea unei secții de vot, însă potrivit poliției conflictul nu a avut tentă electorală. Într-un alt caz, un alegător a prezentat la secția de votare fișa de însoțire a buletinului laminată și din cauza asta nu a putut vota.

UPDATE 20:00

UPDATE 19:32


UPDATE 19:25
CEC constată o mobilizare fără precedent a cetățenilor atât în țară, cât și peste hotare. Alina Russu a anunțat în cadrul unui briefing că probabil urmează să se facă o ajustarea a legislației în vigoare pentru ca cetățenii țării să își poată exercita votul într-un mod democtratic. 

Cea mai scăzută prezență la vot s-a sesizat în Cantemir 39%. 
Cei mai mulți alegători au fost în Pocrovca, Dondușeni -84%

În Chișinău cei mai activi au fost din Sectoriul Botanica, urmat de Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani.

Peste hotare la această oră se atestă cea mai mare rată:

Italia 43 mii de cetățeni
România 14 mii 331 cetățeni
Franța 9243
Federați Rusia 8332 cetățeni
CEC anunță că în Londra s-au terminat buletinele de vot puse în tiraj maximal posibil conform codului Electoral. Cetățenii sunt îndemnați să meargă la cealaltă secție de votare.

În Cotiujenii Mari, Șoldănești – nu sunt buletine de vot. Sunt la limită buletinele de vot în Bologna, București, Paris, Moscova.
Potrivit lui Maxim Lebedinschi, în Hâncești 13 secții sunt lipsite de curent electric, însă, în aceste condiții reprezentanții comisiei au baterie și se procesează datele în regim normal.

La ora 18 au votat aproape 15 mii de alegători de pe malul stâng al Nistrului, ceea ce este de 2 ori mai mult decât s-au prezentat alegători în primul tur de scrutin. Înt-o secția de votare, cu numărul 41- din Varnița s-au epuizat buletinele.

În raioanele Varnița și Gura Bîcului, au votat peste 5000 de oameni, Rezina -2500, Dubăsari peste 2500, Chișinău – 60 de alegători.
CEC va veni cu analiză și cu propuneri ca orice cetățean să poată vota în condițiile legii.

UPDATE 19:20

La acestă oră  cea mai activă prezență se înregistrează la Chișinău, unde au votat aproape 56% din alegători. O prezență înaltă se atestă și la Rezina (53%), Ocnița (52%) sau Criuleni (52%). Mai scăzută prezență se înregistrează în Cantemir (39%), Cimișlia (41%) și Nisporeni (43%).

UPDATE 18:29
La una din secțiile votare din București se termină buletinele de vot, alegătorii fiind trimiși la consulat, însă și acolo numărul de buletine este de mai mic de 200.

UPDATE 18: 27 

La Bologna s-au terminat buletinele de vot
Moldovenii care votează la Bologna, Italia, scriu pe Facebook că s-au terminat buletinele de vot. Oamenii încă stau la cozi, cu sutele.

UPDATE18:18

CEC anunță că la Dublin s-au terminat buletinele de vot
 Precizăm că Dublin-ul are fusul orar cu două în urmă față de Chișinău. Și în Santander, Spania, se votează activ. Zeci de moldoveni au mers la urnele de vot pentru a-și exercita dreptul la vot.

UPDATE 18:02 
În mai multe secții de vot  din țară nu este curent electric de câteva ore, este vorba de r. Hancești unde de 4 ore nu este lumina în Caprineni – 6 secții de vot, Sofia, Balceana, Mingir, Voinescu, Negrea, Horjesti.

UPDATE 17:58

Potrivit deputatului socialist Ion Ceban, la Dubăsari s-au terminat buletinele de vot. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de facebook. 

UPDATE 17:51 
În Brescia, Italia lumea se calcă în picioare în fața secției de votare.

UPDATE 17:30 
Candidatul la prezidențiale Maia Sandu a venit cu reacție pe pagina sa oficială de facebook ea menționează că „ La Londra, în secția de vot Stratford (nr. 336), s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetățeni așteaptă afară pentru a vota”.
Sandu cere demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, menționând că ei sunt principali responsabili de acest dezastru.
Totodată, ea va  depune plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție.

UPDATE 17:28

UPDATE17:25
La cele două secții de votare deschise la Moscova, s-au format cozi imense. Oamenii stau în rând de câteva ore pentru a vota.

UPDATE 17:15
Manolesti Ungheni,sectia de votare 47,nu este lumina de mai bine de o ora jumate, din cele 2 registre electronice mai functioneaza unul,care in din cauza bateriei slabe va mai functiona in juru la 15 minute,relateaza unul dinte observatorii de la sectia de votare.

UPDATE 16:29
Prezența la urne a diasporei, până la ora 16:00
 

UPDATE 16:22
Au fost făcute publice voturi din diasporă. La Beijing au votat 19 persoane pentru Maia Sandu și 4 pentru Igor Dodon.

UPDATE 16:20 
CEC a prezentat ultimele informații vizavi de participarea cetățenilor la turul doi de scrutin.
Până la acest moment au votat peste 43 la sută din cetățenii cu drept de vot.
Circumscripția cu cea mai înaltă prezență la urnă
Rezina au votat 44 la sută
Cantemir – 32 la sută
Cei mai mulți alegători: Pocrovca 75 % de votanți
Corjeuți, Briceni, cei mai puțin alegători – 19 %
Votare deschisă peste hotare peste 83 mii cetățeni – 6,52 din numărul de participanți la votare.
CEC declară că procesul electoral decurge în mod normal, sunt atestate prezența cetățenilor noștri în secțiile de votare, cetățenii vin cu interese masiv.
Din cele o sută de secții de votare deschise în afara țării sunt buletine de vot.
Astfel, în secțiile din Federația Rusă cele două secții din Moscova au votat 2889 buletine de vot la o secție, și 2191 de buletine la altă secție.
În cele două secții din Marea Britanie la secția de votare cu numărul 336 au votat 2500 de alegători, iar în cea de-a doua secție – 1823 de alegători.
La Padova la secția de votare cu numărul 364 au votat 1819 de persoane, iar la cea cu numărul 365 – 1065 de alegători.
Bologna – 1977 de alegători
La București în cadrul secției de votare 389 – 2059 de alegători, iar în cea cu numărul 390 – 1396 de alegători.
Cei mai activi alegători de vot din diasporă
Italia – 28 mii
România – 10 mii 300
Rusia 6650 de alegători
Franța 6270
La 17.00 se deschid ultimele două secții de votare din SUA. 


UPDATE 14: 15
La Bolognia s-au epuizat toate buletinele de vot de la secția de votare, potrivit celor care așteaptă să voteze.
Amintim că în turul I la Bologna au votat 1656 de moldoveni.

UPDATE 15:50


UPDATE 15:34
Se înregistrează o creștere a numărului de alegători. În turul II s-au prezentat la urne 41 la sută dintre alegători, față de 36 la sută în turul I.


UPDATE 15:25
Promo-Lex constată 27 de cazuri de transport organizat al alegătorilor la secţiile de votare. Potrivit lui Pavel Postică, şeful misiunii de observare a alegerilor Promo-Lex, până la ora actuală, au fost atestate 27 de cazuri de transport organizat, 13 cazuri de aplicare a violenţei în apropierea secţiilor de votare, 31 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot şi 22 de cazuri în care alegătorii semnalează greşeli în listele electorale, legate de numele sau adresa acestora.
Totodată, s-a manifestat şi prezenţa nejustificată a unor persoane care nu trebuie să se afle în apropierea secţiilor de votare.
Transportarea organizată cu microbuze sau autocare a avut loc, în mod special, în localităţile din raionul Dubăsari.

UPDATE 15:20

La una dintre secțiile de votare din Londra, nu mai sunt buletine de vot. Un reprezentan din ambasada a ieșit în fața oamenilor și le-a spus că nu mai sunt buletine de vot și nu vor putea vota. Oamenii sunt indignați. Aceștia spun că au stat ore în șir pentru a vota, iar acum nu îți pot exercita dreptul la vot.

UPDATE 15:13

Secția de votare din Republica Populară Chineză s-a închis. Au participat la votare 27 alegători.

UPDATE 15:09

Internauții anunță că în unele secții de votare cetățenii care îți exercită dreptul de vot sunt incluși pe o foaie, fiindcă nu merge calculator. 



UPDATE 15:00
La secția de votare din Stratford, Marea Britanie sute de oameni au înconjurat secția de votare într-un marș patriotic.

UPDATE 14:48
Promo LEX 0RA 14:41
Pavel Postică, șeful Misiunii de Observare a alegerilor prezidențiale din cadrul Asociației Promo-Lex, a prezentat datele de la observatorii din teritoriu referitor de prezența la vot până la orele 12:15.
Potrivit observatorilor Promo LEX – la ora 12.15 au votat 652 mii 348 de alegători, un pic mai mulți ca în anul 2014.
Au fost observate dificultăți în procesul de alegere în 11 secții de votare.
Potrivit Promo LEX au fost sesizate:
14 cazuri de prezență a afișajului electoral în apropierea secțiilor de votare.
16 cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate potrivit legislației.
10 cazuri constatate în apropierea secției de votare a zvonurilor, tentative sau chiar situațiilor de intimidare a cetățenilor.
18 situații de agitație electorală.
27 constatări în apropierea secției de votare a unităților de transport care în mod normal nu au ce căuta în preajmă sau care transportă organizat oamenii – cea mai gravă încălcare. „Avem numerele de înmatriculare a unităților de transport care se aflau în apropiere”, a precizat Pavel Postică

Astfel, în Anenii Noi au fost depistate 12 unități de transport care aduceau organizat oamenii, Dubăsari – 6, Criuleni -3, Chișinău – 5 automobile private care au adus 17 persoane, Căușeni 17. Rezina – 16 unități de transport, Edineț – 3 și Ungheni 2 cazuri.
Au fost depistate 13 cazuri de aplicarea a violenței sau intimidarea alegătorilor, printre care Orhei.
Prezența nejustificată a persoanelor care în mod normal nu trebuie să fie în raza a 50 de metri se la secția de votare: Step Soci, Orhei.
Deficiențe în liste electorale – 22 de cazuri, raportate de alegători, fie că e eronată adresam fie că sunt înscrie persoane care în mod obișnuit nu stau în această locație.

„Ne deranjează că sunt tot mai multe cazuri de fotografiere a buletinelor de vot -31 de cazuri”, a precizat Postică. 

Urnele de vot care nu sunt sigilate sunt depistate în Florești, Chișinău

Peste hotarele țări observatorii noștri au spus că sunt cozi imense în Moscova, Bologna, Dublin, București, Paris, Londra, Mestre, Parma.

UPDATE 14:45
Buletinele de vot de la secţia de votare Stratford de la Londra s-au terminat
Diaspora de la Londra continuă să participe la alegeri, însă conaţionalii au fost anunţaţi că s-au terminat buletinele de vot, transmite jurnal.md.

UPDATE 14:25

Cei mai mulți alegători au votat în localitatea s. Pocrovca, rn. Dondușeni (63%), cei mai puțini și-au exercitat dreptul la vot în s Caracușenii Vechi, rn. Briceni (8 %).


UPDATE 14:25
Comisia Electorală Centrală a publicat datele referitor la numărul de voturi din diasporă până la această oră. Numărul lor a depășit prezența din primul tur.


UPDATE 14:20
Prima secție de vot din diasporă s-a închis. Este vorba despre secția cu numărul 326 din Tokyo. Potrivit unui observator din Tokyo, la această secție s-au prezentat la urne 46 de alegători.

UPDATE 14:17 Potrivit unor declarații a localnicilor din satul Sănătăuca, raionul Florești, mai multe microbuze pline cu cetățeni transnistrieni au venit la secția de votare din localitatea lor pentru a-și exercita dreptul la vot, anunță site-ul Agora.md  După spusele oamenilor, în turul I, s-a achitat câte 150 de lei pentru a-l vota pe Dodon, iar banii se achitau la frontieră.


 

UPDATE 14:14
Peste  un milioan de cetățeni au votat la această ora.

UPDATE 13:53

Încă un cetățean a sesizat despre numărul mare de cetățeni care vin organizat în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă cu autobuze, cu numere de înmatriculate în strânga Nistrului. 

UPDATE  13:45 
Mai mulți internauți sesizează despre numărul mare al alegătorilor la secțiile de votare din stânga Nistrului. Deși CEC a dezmințit informația precum că în secțiile de votare din Varnița și Bender numărul alegătorilor este același ca și în turul întâi, pe fotografii putem vedea numărul mare al alegătorilor. 

UPDATE 13:40


Aproape un milion de cetățeni au votat la această ora.

UPDATE 13:24
Informatie veridica din Standford, Marea Britanie. Un cetățena a declarat că a ieșit un membru al comisiei  și a zis să se ducă la altă secție de votare fiindcă nu ajung bulteine de vot.


UPDATE 13:20
La ora 13.00 au votat peste 30 la sută din alegători. Potrivit președintele CEC, Alina Russu, la această oră procesul decurge în regim normal. Reprezentanții CEC au invitat atât cetățenii, cât și ceic are fac parte din comisie să exercite procesul de alegere într-un mod calm și în condiții bune. Incidente și încîlcări majore nu au fost înregistrate la acest moment, potrivit CEC.

Cei mai activi sunt cetățenii care au vârsta 56-76 de ani – peste 34 la sută.
Cea mai înaltă preezență la urnă Rezina, peste 30 %
Cea mai scăzută Cantemir – puțin peste 20 %
Cei mai mulți au votat în Pocrovca, Dondușeni, 30 la sută
Caracușenii Vechi, Briceni, 8 procente cel mai puțin
Țările în care se votează cel mai activ sunt:
– Români 5139 alegători
– Rusia 4291
– Franța 2930

CEC a dezmințit informația că în unele secții de votare s-au terminat buletinele de vot. 
Totodată, CEC a vorbit despre prezența activă a cetățenilor care domiciliază pe malul stâng al Nistrului. 
Vladmir Șerban de la CEC a spus că până în prezent au votat peste 4800 de cetățeni care îți au domiciiul în stânga Nistrului. „Masiv se votează în Varnița și Gura Bâcului. Tot aici în primul tur peste 6000 au votat.  Activizare majoră s-a observat și în Rezina cu 1023 de voturi astăzi și 1017 în primul tur”, potrivit CEC. 
Răscăieți, Ștefan Vodă au votat astăzi 165 de cetățeni, iar în primul tur 118 cetățeni.
Dubăsari au votat 810 până la ora 13.00, iar în Căușeni 382 de cetățeni și-au exercitat votul.



UPDATE 12:46

Potrivit Promo-LEX, la deschiderea secțiilor de votare din țară, erau înregistrate un număr mare al cererilor de votare la locul aflării, prezența materialelor publicitare în raza secțiilor de votare, cazuri multiple de transportare organizată a alegătorilor și lipsa curentului electric la deschiderea unor secții de votare.

1074 de secții de votare monitorizate s-au deschis la ora 7.00 și 85 de secții cu o întârziere de cel mult 15 minute. În secțiile de votare erau prezenți 17 786 de membri BESV, 4130 de operatori ai Registrului de Stat al Alegătorilor. De asemenea, observatorii au raportat că, sunt înregistrate 38 171 de cereri de votare la locul aflării, în 2009 de secții de votare monitorizate.

UPDATE 12:42 

Cetățenii din diasporă s-au mobilizat pentru a ajunge la secția de votare, chiar și pe condiții meteorologice mai grele de la Sibiu la Brașov.


UPDATE 12:39

Mai mult de o pătrime din cei care sunt așteptațila alegeri și-au exprimat votul.

UPDATE 12:23 

UPDATE 12:08
Maia Sandu a votat!

 

Update 12:00 Mihai Ghimpu a votat alături de soția sa.


UPDATE 12:05

După ora 12 au votat aproape 650 de mii de oameni, dintre care în jur de 30 de mii sunt de peste hotare.

UPDATE 12:00 

Internauții scriu pe o pagină de socializare că în Rezina oamenii sunt aduși din Râbnița cu microbuzele, toți împreună. La ieșirea din secție li se fotografiază fișa de însoțire a buletinului, ca dovadă a votării. Se zvonește că ar fi primit pentru vot 300 de lei.

UPDATE 11:47 


Potrivit internauților, mai multe mașini cu numere transnistrene se află la cele două secții de votare. Oamenilor li se verifică fișele din buletin să vadă dacă au votat. 

UPDATE 11:35 

Andrian Candu: „Îmi doresc ca viitorul șef de stat să consolideze statul”.

Președintele Parlamentului Andrian Candu și-a exprimat astăzi dreptul la vot în cadrul turului doi de scrutin pentru alegerile prezidențiale. Andrian Candu a declarat presei că își dorește un președinte care va ști să consolideze atât forțele politice cât și societatea și care va contribui la dezvoltarea Republicii Moldova, anunță radiochisinau.md 

 

„A fost o campanie grea, care a divizat societatea. Acum aceasta a luat sfârșit. Mâine unul dintre cei doi candidați va fi declarat președinte. Îmi doresc ca viitorul șef de stat să consolideze statul, societatea, să fie partener a agendei de reforme pe care și-a asumat-o guvernarea. Iar cel ce va pierde să înțeleagă asta, să ridice capul și să meargă înainte. Îndemn cetățenii să meargă la vot. Președintele poate fi acel imbold, care va pune presiunea necesară, conform competențelor, pe Parlament și Guvern ca să mergem înainte, să implementăm reforme. Îmi doresc un președinte care va fi prețuit de cetățeni și care în următorii ani să facă multe pentru țară”, a declarat Andrian Candu.

UPDATE 11:25

O jumătate de milion de cetățeni și-au exprimat dreptul la vot.

Ora 11:00

Până la ora 11:00 s-au prezentat la vot 423, 828 oameni, adică 14,91%. Dintre aceștia, 17 101 sunt de peste hotarele țării.

TIMPUL.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *