Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:45
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 08:39

Președintele Lukașenko a explicat de ce a urmărit separat de Putin exercițiile „Zapad-2017”

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Președintele belarus Alexander Lukașenko, care a supravegheat manevrele ruso-belaruse „Zapad-2017“ încălcând tradiția, separat de președintele rus, Vladimir Putin, a glumit spunând că „în cazul unei bombe ar fi fost terminati doi dintr-un foc”.

Presa occidentală suspectează că, în spatele glumelor, se ascunde niste relatii deteriorate.

„Și dacă cade un proiectil în acelasi loc – cum, doi odata sa dispara? Am convenit că președintele Rusiei sa observe exercițiile în nord, iar eu aici?“ – citeaza Belarusski Partizan declaratia lui Lukașenko.„Anterior am vrut sa participam împreună la exercitiil, dar pe parcurs ne-am razgandit. Am decis că avem nevoie de o acoperire mai mare, ca oamenii să vadă președinții…“, – a declarat Lukasenko.

Conform observațiilor The Wall Street Journal, exercitiile Zapad-2017 au agravat tensiunile Moscovei cu Occidentul și au expus fisura aparuta în relațiile Moscovei cu cel mai apropiat aliat militar.

„Pe hârtie, Belarus și Rusia sunt unite într-o alianță puternică”, scrie ziarul, „dar Minskul a fost iritat când Rusia a încercat să transfere mai mulți soldați în Belarus în timpul exercițiilor comune”.

Când Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că spre Belarus se deplaseaza o armata de tancuri și trei divizii aeropurtate se pregatesc sa se parasuteze pe teritoriul Belarusului, Ministerul Apărării de a Minsk a negat acest lucru. „Nimic din toate acestea nu s-a convenit cu Rusia în prealabil”, a declarat Arseni Sivițki, directorul Centrului de Studii Strategice și de Politică Externă de la Minsk.

„Nu cred că Lukașenko a fost incantat să organizeze exerciții militare în situația actuala complicată pentru securitatea regională, dar a trebuit să o facă, altfel loialitatea și angajamentul său ar fi fost puse la îndoiala”, a spus Sivițki.

Directorul Centrului pentru Studii Strategice și Politice Externe consideră refuzul lui Putin de a veni in Belarus pentru a vedea exercitiile militare ca pe un semnal că Rusia și-a reconsiderat atitudinea față de cooperarea militară cu Belarus.

Purtătorul de cuvânt al lui Lukașenko a informat agenția de știri de stat din Belarus că presedintele nu a fost invitat să fie prezent la manevre în Rusia. Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu există probleme între cei doi președinți și că ei nu s-au intalnit, deoarece ambii au un program încărcat.

Potrivit ziarului american, Kremlinul este iritat de încercările lui Lukașenko de a normaliza relațiile cu Occidentul si ca, pentru Belarus, participarea la exerciții precum „Zapad” este o modalitate de a-și calma vecinul mai puternic. 

paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md