Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Editorial 11 Mai 2017, ora 07:42    Din editia print

Marime Font

„Lumină în lumină”

După Învierea Domnului, m-am întors din Timișoara cu un catalog excepțional, ideal pentru această perioadă pascală, despre care vreau să vă povestesc și vouă.

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cu bucurie am aflat că Editura Universității de Vest a editat, în 2016, un studiu (prin informație), un catalog (prin imagini), de care nu ar trebui să se lipsească nimeni: „Lumină în lumină” de Basarab Nicolescu și Silviu Oravitzan. Volumul debutează cu un cuvânt din partea editurii și unul din partea Mitropolitului Banatului, Î.P.S. Ioan, după care intercalează (simfonic, se poate spune) textele fizicianului și filosofului francez de origine română, Basarab Nicolescu, cu superbele imagini după lucrările marelui artist român.

Despre arta lui Silviu Oravitzan am mai scris aici, dar fără să am nici spațiul, nici puterea de pătrundere demonstrate între copertele catalogului de Basarab Nicolescu.Pornind de la vibrația luminii din opera artistului și analizând pe rând tunicile de piele care ar trebui lepădate pentru a îmbrăca veșmântul lui Hristos, poarta și treptele, crucea și iconostasele (cel de la Nicula și cel de la Cluj), Basarab Nicolescu ajunge să sublinieze două aspecte esențiale ale operei lui Oravitzan: liturghia sacrului și universalitatea artei sale (cu rădăcini ancorate nu doar în cultura română, ci în egală măsură și în cultura universală).

„Crucea – notează Basarab Nicolescu– este simbolul fundamental al picturilor lui Oravitzan”. Dar însoțită de lumină. „Oravitzan – scrie în alt loc – ne dăruiește viziunea luminii spirituale, prin intermediul crucii”.„Dar această „legătură intimă între cruce și lumină” e posibilă fiindcă, așa cum notează Nicolescu, la Oravitzan crucea „este purtătoare a Bucuriei”, iar în ortodoxie crucea nu a fost niciodată separată de lumina învierii. Ea nu e simbolul torturii, ci al biruinței, al învierii. Și acest lucru nu ai cum să nu îl simți în fața operei lui Silviu Oravitzan.

Profunzimea articolelor semnate de Nicolescu ajută publicul să înțeleagă, nu doar să admire, lucrările lui Oravitzan. Fiindcă textele răspund unor întrebări, redau legătura dintre lumina Sfântului Grigorie de Nazianz și cea a lui Oravitzan, descoperă pedagogia din spatele unor simboluri (poarta strâmtă, dar deschisă a iconostasului de la Nicula). Arta lui Oravitzan, rezumă spre final filosoful, trece de non-figurativ sau figurativ, fiind în totalitate transfigurativă.

Un astfel de catalog e mai mult decât binevenit, iar participarea lui Basarab Nicolescu merită toată aprecierea, fiindcă există o participare la revelație în opera lui Oravitzan, care cu greu poate fi înțeleasă de privitor. Poți sta, ca înaintea unei revelații împărtășite, în fața lucrărilor sale uimit și cucerit, dar să pierzi semnificația lor profundă.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul