Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:56
Abonamente

Editorial 11 Mai 2017, ora 07:42    Din editia print

Marime Font

„Lumină în lumină”

După Învierea Domnului, m-am întors din Timișoara cu un catalog excepțional, ideal pentru această perioadă pascală, despre care vreau să vă povestesc și vouă.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cu bucurie am aflat că Editura Universității de Vest a editat, în 2016, un studiu (prin informație), un catalog (prin imagini), de care nu ar trebui să se lipsească nimeni: „Lumină în lumină” de Basarab Nicolescu și Silviu Oravitzan. Volumul debutează cu un cuvânt din partea editurii și unul din partea Mitropolitului Banatului, Î.P.S. Ioan, după care intercalează (simfonic, se poate spune) textele fizicianului și filosofului francez de origine română, Basarab Nicolescu, cu superbele imagini după lucrările marelui artist român.

Despre arta lui Silviu Oravitzan am mai scris aici, dar fără să am nici spațiul, nici puterea de pătrundere demonstrate între copertele catalogului de Basarab Nicolescu.Pornind de la vibrația luminii din opera artistului și analizând pe rând tunicile de piele care ar trebui lepădate pentru a îmbrăca veșmântul lui Hristos, poarta și treptele, crucea și iconostasele (cel de la Nicula și cel de la Cluj), Basarab Nicolescu ajunge să sublinieze două aspecte esențiale ale operei lui Oravitzan: liturghia sacrului și universalitatea artei sale (cu rădăcini ancorate nu doar în cultura română, ci în egală măsură și în cultura universală).

„Crucea – notează Basarab Nicolescu– este simbolul fundamental al picturilor lui Oravitzan”. Dar însoțită de lumină. „Oravitzan – scrie în alt loc – ne dăruiește viziunea luminii spirituale, prin intermediul crucii”.„Dar această „legătură intimă între cruce și lumină” e posibilă fiindcă, așa cum notează Nicolescu, la Oravitzan crucea „este purtătoare a Bucuriei”, iar în ortodoxie crucea nu a fost niciodată separată de lumina învierii. Ea nu e simbolul torturii, ci al biruinței, al învierii. Și acest lucru nu ai cum să nu îl simți în fața operei lui Silviu Oravitzan.

Profunzimea articolelor semnate de Nicolescu ajută publicul să înțeleagă, nu doar să admire, lucrările lui Oravitzan. Fiindcă textele răspund unor întrebări, redau legătura dintre lumina Sfântului Grigorie de Nazianz și cea a lui Oravitzan, descoperă pedagogia din spatele unor simboluri (poarta strâmtă, dar deschisă a iconostasului de la Nicula). Arta lui Oravitzan, rezumă spre final filosoful, trece de non-figurativ sau figurativ, fiind în totalitate transfigurativă.

Un astfel de catalog e mai mult decât binevenit, iar participarea lui Basarab Nicolescu merită toată aprecierea, fiindcă există o participare la revelație în opera lui Oravitzan, care cu greu poate fi înțeleasă de privitor. Poți sta, ca înaintea unei revelații împărtășite, în fața lucrărilor sale uimit și cucerit, dar să pierzi semnificația lor profundă.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md