Editorial

Lungmetraj incredibil la Patria

Sunt ferm convinsă că politicienii noștri bat recordul mondial la migrația de la un partid la altul. Povestea e veche. O știm de la capii PDM-ului. Care, culmea, vin din cel mai abandonat partid moldovenesc: PCRM. Cireașa din vârful partidului ne-au servit-o tot comuniștii cu scurtmetrajul: Dodon trădătorul. În filmulețul respectiv comuniștii nu folosesc date ascunse, ci publice. Ei ne arată parcursul politic al lui Dodon pe care îl numesc Iudă și trădător. Cel mai simpatic e faptul că filmulețul începe cu tânărul aspirant dăruindu-i flori lui Voronin.

Așa că ne-a devenit tuturor limpede, văzând filmul respectiv, cât de ușor ar fi să facem un lungmetraj cu migrația politicienilor. Ar fi un deliciu și ar aduna multe premii, sunt convinsă. Fiecare cu povestea lui. Începând cu largile plecări de la PCRM, până la cele mai puțin numeroase din PL.

Însă un film, ca să aibă cap și coadă, trebuie să aibă cele cinci puncte ale unei povestiri: expoziţiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul. Începutul e – fără doar și poate – 7 aprilie, intriga o constituie primul exod din PCRM, îl știm, desfășurarea acțiunii e apariția noilor partide, în special cel al socialiștilor, iar punctul culminant e jocul de glezne al lui Grigore Petrenco.

Păi ce și-a spus Grigore Petrenco: domnilor e timpul să evoluăm, nu mai putem pleca așa dintr-un partid în altul, parcă e lipsit de inspirație, acum e momentul inovației supreme, să facem parte din două partide și ambele de stânga! (Vă dați seama? E incredibil, să te tăvălești de râs, nu alta!) E ca și cum ai spune: eu nu mai vreau cu Uniunea Vamală, eu vreau cu…. (și aici urmează bătăi îndelungi de tobă) ….Uniunea Vamală! Adică mă mut de la stânga la stânga. Așa cum a făcut și Dodon. Doar că de fapt nu mă mut de la stânga la stânga, ci rămân la stânga și mă mut la stânga susținând nu doar Uniunea Vamală, ci și Uniunea Vamală! Pare absurd ce spun? Iată, eu nu fac altceva decât să observ raționamentul lui Petrenco. Și mă gândesc că viața îl bate pe Harms.

Dar să revin și să vă povestesc deznodământul. Vladimir Voronin iese la rampă cu filmul Dodon Trădătorul, dar și cu o uluitoare afirmație în cazul lui Petrenco: va fi scos din PCRM! Dacă Petrenco își imaginează că va fi și de stânga, și de stânga, se înșală amarnic!

Filmul lui Petrenco din această toamnă va rula pe ecranul de la (partidul) Patria! Vizionare plăcută. Singura veste proastă e că în ciuda plecărilor de la stânga, avem toți atâția stângiști. Eu, până una alta, mă duc să mai citesc ceva din Harms și din Urmuz, că m-a luat dorul de raționamente logice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *