Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Ultima oră 14 Septembrie 2017, ora 12:46

Macedonia vrea ca procesul de aderare la UE și discuțiile cu Grecia privind numele să se deruleze în paralel

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Macedonia speră că a depus suficiente eforturi pentru a convinge Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare, deși disputa, veche de 25 de ani, cu Grecia vecină privind numele continuă, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Reuters, ministrul macedonean de externe Nikola Dimitrov.

Atena se opune eforturilor Macedoniei, fostă republică iugoslavă, de a adera la UE și NATO, deoarece susține că numele Macedonia implică o revendicare teritorială asupra unei regiuni nordice din Grecia, numită de asemenea Macedonia.

Sugestia făcută luna trecută de Macedonia de a folosi numele de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, așa cum face la alte organisme internaționale, "nu a fost îmbrățișată imediat" de Grecia, a declarat șeful diplomației macedonene.Cele două părți urmează să se întâlnească din nou în această lună la Adunarea Generală a ONU de la New York. Indiferent de rezultat, Macedonia vrea ca UE să accepte ca discuțiile — ce ar putea dura ani — să poată măcar începe.

„Dacă vom face suficiente reforme interne, sperăm că vom ajunge la acea etapă (de începere a negocierilor de aderare la UE — n.r.) și să ne ocupăm în paralel și de chestiunea numelui", a spus Dimitrov.

Perioada de care este nevoie pentru aderarea unei țări la UE ar putea oferi Greciei, care a insistat anterior ca Skopje să folosească un nume compus ca ''Noua Macedonie'' sau ''Macedonia Superioară'', suficientă liniște că procesul va putea fi oprit dacă va fi cazul.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat un impuls speranțelor europene ale Macedoniei, dar și ale Serbiei, Albaniei, Muntenegrului, Bosniei și Kosovo, spunând miercuri, în plenul Parlamentului European, că "trebuie să menținem o perspectivă credibilă de extindere pentru Balcanii de Vest".

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md