Social

Măcel de oi la Dereneu

Tragedia s-a întâmplat în seara de 7 martie. Ciobanul a lăsat oile la stână fără pază şi a tras o fugă până acasă. Când a revenit, pe la unsprezece noaptea, a auzit oile foarte agitate. S-a dus la ele să vadă ce s-a întâmplat şi a încremenit în faţa lor: peste un sfert dintre ele erau căzute late la pământ. A început să le numere şi, când a ajuns cu numărătoarea la 65, s-a speriat – toate acestea erau moarte. A început să le bocească, de parcă i-ar fi fost nişte rude apropiate. S-a dus pe apa sâmbetei munca familiei lui de-o viaţă… Dar nici celelalte oi nu mai erau sănătoase, abia se ţineau pe picioare. Una câte una îşi dădeau sufletul. Chemat urgent, medicul veterinar le-a examinat şi i-a spus că animalele au murit după ce au fost străpunse cu o sulă sau cu o şurubelniţă. Primele 65 de oi au murit imediat, fiindcă au fost înjunghiate drept în inimă. Celorlalte, care au mai trăit puţin, infractorii le-au străpuns alte organe.

La începutul lunii aprilie, oile trebuiau să înceapă a făta. Stăpânii se uitau neputincioşi la chinurile groaznice prin care treceau bietele animale rămase. Din cauza durerilor, oile au început să fete înainte de termen. Mielul fătat murea imediat, după care îndată cădea răpusă şi oaia. Familia Vameş a săpat o groapă imensă în care le-a îngropat pe toate…

Noapte cu bandiţi la stână…

Când vorbea cu noi, Alexandra Vameş se îneca în lacrimi. „Mare tragedie s-a mai întâmplat în familia noastră”, ne-a spus şi femeia, respirând din ce în ce mai greu.
„În satul nostru locuiesc mai mulţi oameni bătrâni, cei tineri sunt plecaţi la muncă peste hotare. Probabil că cuiva dintre tineri i s-a părut că trăim prea bine, răzbunându-şi invidia. Căci nimeni în sat nu mai are atâtea oi. Unii gospodari au de la 10 la 50 de oi”, zice Alexandra, încercând să ghicească cine-i răuvoitorul.

Familia Vameş locuieşte la capătul satului. De la ei până la stână e depărtare de vreo 500 de metri. De mai multe ori, stăpânul lăsa seara oile singure pe vreo oră-două şi mergea acasă după mâncare.

Când au pus cap la cap tot ce s-a întâmplat, şi-au amintit că în acea seară Ion fusese, de fapt, urmărit. Dar el n-a dat atenţie acestui lucru. Mai apoi, i-a telefonat o voce ciudată. Pribuluiesc a cui era, inclusiv spiritul ironic al persoanei: „Ce, te odihneşti?”. Ei bănuiesc că infractorul este un consătean de-al lor, căci acesta ştia la ce oră, de obicei, merge Ion acasă şi când se întoarce. Făptaşul mai ştia că ciobanul de la stâna vecină este internat în spital şi că nimeni nu va auzi zbieratul înfiorător al oilor. Plus la asta, fiind aproape 11 noaptea, oamenii se aciuaseră prin casele lor…

A intrat frica în tot satul

Alexandra şi Ion Vameş sunt tineri, ambii au câte 43 de ani. Cu câţiva ani în urmă, au cumpărat mai multe oi împreună cu feciorul lor mai mare, proaspăt căsătorit. Aşa îşi întreţineau familiile. Ca să poată cumpăra turma de oi, au lucrat ani de-a rândul. Au început cu câteva ovine, apoi le-au înmulţit. Au mai vândut porci, vaci şi au hotărât să se dedice doar oieritului. Acum, alte oi n-au de unde cumpăra, căci nimeni nu vinde animalele scoase din iarnă, când oile fată şi dau mult lapte. Şi chiar dacă ar vinde cineva, ei au rămas fără bani, dar la Dereneu o oaie costă cam o mie de lei.

Deşi crima a avut loc la 7 martie, făptaşii încă n-au fost găsiţi. Poliţia a iniţiat o anchetă penală – acţiune săvârşită cu premeditare. „Vom continua cercetările pentru a stabili autorul acestei răzbunări, ca să fie tras la răspundere în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a declarat Ludmila Harea, ofiţer de urmărire penală al Comisariatului de poliţie Călăraşi.

Cele întâmplate au zguduit satul. Toţi oamenii vorbesc despre această crimă, dar povestea trecând de la unul la altul, întâmplarea şi-a cam pierdut din adevăr. Unii zic că oile au fost otrăvite, alţii – că au fost împuşcate, sugrumate etc. Nimeni nu înţelege de ce crima a fost îndreptată anume asupra familiei Vameş, căci sunt oameni care n-au făcut niciun rău nimănui.
La Dereneu, oamenii au început să-şi zăvorască porţile, iar noaptea nu mai dorm, îşi păzesc animalele…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *