Actualitate

Mai mulţi eurodeputaţi şi politicieni europeni sprijină aderarea la UE a unei Scoţii independente

Grupul transpartinic, incluzând parlamentari şi europarlamentari din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Grecia, Ungaria şi Malta, precizează că Scoţia ar fi "mai mult decât binevenită” ca membru deplin al UE, în cazul în care îşi proclamă independenţa după Brexit, scrie EurActiv.com.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără europarlamentarul german Hans Butikofer (Verzi), europarlamentara malteză Miriam Dalli (S&D), parlamentarul grec Giorgios Dimaras (Verzi) şi europarlamentara slovenă Tanja Fajon (S&D). Aceştia au ţinut să precizeze că ei nu pot "spune Scoţiei pe ce drum să meargă”.

Politicienii susţin în scrisoare că "democraţia şi respectul reciproc sunt în centrul proiectului european şi, deşi suntem întristaţi de votul unei mici majorităţi privind ieşirea Marii Britanii din UE, respectăm decizia democratică a cetăţenilor UE”.

"Recunoaştem că nu a fost totuşi alegerea voastră şi că Scoţia a votat cu hotărâre pentru a rămâne în UE. Poporul scoţian trebuie să decidă în legătură cu viitorul constituţional al Scoţiei şi în legătură cu relaţia cu Marea Britanie şi UE. Nu este treaba noastră să spunem Scoţiei ce drum să aleagă”, se arată în scrisoare.

Guvernul scoţian a anunţat, pe 13 martie, că intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa. Premierul Nicola Sturgeon vrea să ştie dacă scoţienii vor să urmeze Anglia în afara UE sau vor să fie independenţi.

62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune, la referendumul din iunie anul trecut.

Parlamentarul scoţian Ross Greer (Verzi), unul dintre iniţiatorii scrisorii, împreună cu europarlamentarul german Terry Reintke (Verzi) a declarat: Există o înţelegere foarte mare pe întreg continentul în ceea ce priveşte aspiraţiile europene ale Scoţiei. Independenţa este singra modalitate de a asigura un viitor european pentru Scoţia … Singurul lucru care stă în calea Scoţiei de a întări legăturile cu Europa este guvernul din Westminster".

Scrisoarea vine după ce ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a declarat că Madridul nu s-ar opune aderării Scoţiei la UE.

Independenţa Scoţiei este un subiect sensibil în Spania, pe fondul mişcării secesioniste din Catalunia. Într-un interviu acordat El Pais, în 2 aprilie, şeful diplomaţiei spaniole a declarat că Spania "nu va bloca" aderarea Scoţiei, dar a adăugat că aceasta trebuie mai întâi să părăsească UE alături de Marea Britanie. Pe de altă parte, Alfonso Dastis a precizat că Spania nu încurajează fragmentarea Europei.

Luna trecută, înainte de lansarea oficială a Brexitului, premierul britanic Theresa May, care se confruntă cu o criză politică şi în Irlanda de Nord, a cerut Scoţiei să nu aleagă independenţa.

Un sondaj BMG realizat pentru cotidianul scoţian The Herald arată că 56% dintre scoţieni se opun unui referendum privind independenţa înainte de Brexit, iar 52% dintre repondenţi au spus că nu doresc separarea de Marea Britanie.

La primul referendum, din septembrie 2014, 55.3% au votat împotriva independenţei şi 44.7% în favoarea despărţirii de Regatul Unit.

Sursa: euractiv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *