Actualitate

Manifestări pro-europene ale R.Moldova, organizate de LSB Ploieşti

Aceasta cu atât mai mult cu cât Moscova, prin acoliţi săi din R.Moldova, respectiv PCRM, mass media de limbă rusă şi biserica aservită Federaţiei Ruse au dus o intensă campanie de respingere a vectorului pro-european ales de puterea de la Chişinău şi apropierea de Uniunea Vamală.

Astfel, la Muzeul Judeţean de Istorie Prahova (director dna Marinela Peneş), a avut loc, miercuri, 26 noiembrie a.c., proiecţia documentarului “Golgota Basarabiei”, eveniment care s-a încheiat cu o dezbatere asupra efectelor ocupaţiei sovietice asupra Basarabiei, dezbatere susţinută de o serie de înalte personalităţi locale şi basarabene.

In seara aceleiaşi zile, la VPTV (director daniel Dimache), o parte dintre aceste personalităţi a dezbătut o temă la zi, extrem de importantă: „Importanţa votului din 30 noiembrie 2014 asupra viitorului parcurs pro-european al R.Moldova”.

De remarcat faptul că filmul documentar „Golgota Basarabiei”, peliculă practic necunoscută în România, a trezit, prin dramatismul său, un interes deosebit în rândul spectatorilor ploieşteni. În cele 62 de minute, documentarul a prezentat teroarea la care a fost supusă populaţia românească din Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa de către bolşevici, cu scopul deznaţionalizării şi depopulării acestor regiuni. Pelicula abundă cu cadre documentare înfiorătoare, în care oamenii erau împinşi să-şi sape singuri gropile, după care erau împuşcaţi şi îmbrânciţi în ele cu sânge rece, spectatorii acestor execuţii fiind siliţi să aplaude, cu zâmbetul îngheţat pe buze, „curăţirea” de duşmani a societăţii societăţii socialiste. Majoritatea acestora era “recoltată” din rândul intelectualităţii, al oamenilor gospodari, inclusiv copiii lor. La fel de „spectaculoase” au fost şi imaginile cu deportările spre Siberia, făcute în vagoane de marfă, fără hrană şi apă.

„Cei ce nu-şi pot aminti trecutul (amintit în rândurile de mai sus – n.a.) sunt condamnaţi să-l repete!”, este o afirmaţie a filosofului spaniol George Santanya, care trebuie neapărat reţinută.

Ioan POPESCU, Ploiesti

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *