Actualitate

Marea Mediterană pe cale de distrugere

„Până acum, în zona Mediteranei au fost observate câteva exemplare ale speciei peştelui-leu (Pterois), în acel moment era discutabilă o posibilă invazie a speciei, precum cea din tărmul vestic al Atlanticului. În ultima perioadă, însă, frecvenţa speciei a crescut, într-un an peştele-leu a colonizat aproape toată coasta estică a Ciprului”, a declarat co-autorul lucrării, Demetris Kletou.

Peştele-leu se regăsea, original, în apele Pacificului şi ale Oceanului Indian. Specia s-a înmulţit în zona Caraibelor şi în vestul Atlanticului după ce peştii au fost eliberaţi din acvarii personale, însă invazia din Mediterană provine din alte rădăcini.

Expansiunea canalului Suez le-a oferit acces peştilor-leu către Marea Mediterană, creşterea temperaturii apei a creat un mediu propice pentru speciile invadatoare.

Invaziile peştilor-leu sunt îngrijorătoare, doarece devorează mai multe tipuri de peşti şi crustacee, distrugând lanţul trofic, unele specii având un rol comercial important. De asemenea, se pot reproduce la un nivel alarmant, fiecare femelă din specie poate produce în jur de două milioane de icre pe an. În Carolina de Nord, peştele-leu mănâncă atât de mult încât unele specii sunt considerate obeze, in timp ce în Florida unii peşti au recurs la canibalism din cauza numărului ridicat de specii din zonă. Anul acesta, Florida a propus „Provocarea Peştelui-leu”, care încurajează scafandrii să omoare cât de mulţi peşti-leu. 

jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *