Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:52
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 10:09

Marea Unire 1918. Cum erau mobilizați românii în războiul împotriva Ungariei

Marime Font

Istoricul Bogdan Bucur scoate la lumină infromații, ilustrații și documente foarte interesante în volumul său ”Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”. Una dintre aceste ilustrații reprezintă o carte poștală pentru mobilizarea în război, scrie dcnews.ro

 Cartea poștală reprezintă ”argumentul etnic”. Mai exact, un țăran român care bate cu bâtă un câine ce întruchipează Ungaria. Este vorba despre o carte poștală pentru mobilizarea cetățenilor României în Marele Război care a condus la Unirea provinciilor românești.

”Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri” prezintă o perspectivă asupra Marii Uniri, asupra procesului de unificare statală și asupra consecințelor sale printr-o abordare realistă. Volumul prezintă numeroase documente și ilustrații care explică faptele.Rolul pe care țăranii l-au avut în Primul Război Mondial este unul uriaș. În mare parte Armata Română care a purtat bătălii sângeroase pentru Transilvania era formată din țărani. Pe lângă promisiunile reformei agrare care le oferea pământ la finele războiui, aceștia erau motivați și prin cărți poștale.

Iată imaginea țăranului român care bate un câine ce reprezintă Ungaria:

(w670)


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

Facebook-ul se transformă într-o casă de nebuni: opriți-vă!

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md