Actualitate

Mărturiile victimelor traficului de organe

Studiile arată că R. Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi una dintre pieţele înfloritoare pentru exploatarea sexuală, muncă forţată şi traficul de organe. După declararea independenţei, din 1991 până în prezent, circa o treime din populaţia activă a ţării a emigrat pentru a scăpa de nevoi. Traficanţii se folosesc de această migrație masivă, iar estimările oficiale arată că la o populație de 3,6 milioane de locuitori, circa 70.000 au ajuns victime ale traficului de persoane.

La sfârșitul anilor 90, din cauza sărăciei, mulți moldoveni își vindeau conștient câte un rinichi pentru niște sume bune de bani, acum însă, traficul de organe a ajuns la un alt nivel. În ultima perioadă ies la iveală tot mai multe cazuri când oamenii sunt traficați pentru a le fi prelevate organele. Uneori victimele reușesc să scape din mâinile răufăcătorilor, dar cel mai des traficanții își ating scopurile și le curmă viețile oamenilor.

Datele arată că în R. Moldova numărul persoanelor traficate pentru prelevare de organe este mai mic decât al celor traficate pentru ca să fie exploatate prin muncă sau sexual. Angajați ai Centrului Internațional „La Strada”, susțin totuși că sunt periodic contactați de victime ale traficului de organe care le solicită ajutorul.

L-au adormit cu o cafea și i-au prelevat un rinichi și jumătate de ficat

Una dintre victimele, care a apelat la „Linia fierbinte” a centrului, este Vladimir. Bărbatul locuia într-un sat din R. Moldova și era șomer. În timp ce căuta un loc de muncă, Vladimir a găsit pe Internet un anunț în care se menționa că o companie petrolieră din Iran are nevoie de manager. Bărbatul a aplicat pentru acest job și în scurt timp a plecat să obțină noul serviciu, costurile fiindu-i achitate de către companie. După ce a ajuns în Iran el a fost informat că încă nu este de lucru. „Mi s-a spus să mai aștept câteva zile. În timp ce discutam, cei de acolo m-au servit cu o cafea, iar când m-am trezit eram deja în spital. Ei m-au anunțat că mi s-a făcut rău și au chemat ambulanța, dar eu știu că mi-au pus ceva în cafea și m-au adormit. Atunci însă nu am înțeles bine ce s-a întâmplat. După o săptămână, am reușit să revin acasă, mă simțeam foarte rău și am mers la medic, unde după câteva analize mi s-a spus că nu am un rinichi și jumătate de ficat”, îi povestea Vladimir printre lacrimi unui operator al „liniei fierbinți”.

Statistica acestor cazuri arată că multe dintre victime dispar, astfel înlăturându-se toți martorii acțiunilor criminale.

„Am scăpat pentru că ceva nu le-a mers conform planului”

Despre un alt caz, care face parte din aceeași categorie, a povestit, la aceeași linie fierbinte, o moldoveancă pe care o cheamă Lidia. În anul 2009, femeia lucra dădacă la o familie din municipiul Chișinău. Într-o bună zi stăpâna a anunțat-o că trebuie să meargă cu ea la un control medical în Israel. Într-un final, dădaca s-a lăsat convinsă și a acceptat propunerea. „Din aeroport am observat că cineva mă urmărește. După care am înțeles că acesta se cunoaște cu doamna la care lucram, pentru că au schimbat câteva vorbe. Am întrebat cine-i domnul și ea mi-a spus că este bodyguard. După ce am ajuns în Israel m-au impus să mănânc multe fructe, iar a doua zi mi-au adus un sos și chiar dacă am mâncat puțin, mi s-a făcut rău și am început să vomit. Nimeni nu a chemat salvarea și era clar că la ei ceva nu a mers conform planului. Din fericire în ziua următoare am revenit în Moldova”, povestea speriată Lidia când a sunat la „Linia Fierbinte”. După o perioadă de timp, femeia ar fi găsit la stăpâni în casă mai multe asigurări medicale ale unor oameni care anterior ar fi lucrat în aceeași familie. Ea susține că are informații conform cărora aceste persoane nu mai sunt în viață. Aceste detalii au făcut-o să creadă că atunci când a mers în Israel, ei urmau să-i fie prelevate organele și prin urmare a sesizat organele de drept.

În prezent, Lidia susține că acest caz este anchetat de Procuratură. Oamenii legii i-ar fi spus femeii că bărbatul pe care l-a văzut la aeroport este de profesie medic, dar se pare că aici ancheta s-a împotmolit.

Potrivit reprezentanților Centrului „La Strada”, angajații n-au reușit să confirme această informație ulterior și prin urmare nu se cunoaște cu siguranță dacă acest caz corespunde realității.

Cum putem preveni traficul de ființe umane?

Spre deosebire de localitățile rurale, persoanele care locuiesc în municipiul Chișinău, au șanse mai mari să se informeze despre riscurile și momelile traficanților. Centrul Internațional „La Strada” este o organizație neguvernamentală, care oferă suport informațional atât victimelor traficului de ființe umane, cât și persoanelor care intenționează să plece peste hotare. O linie telefonică stă în permanență la dispoziția celor care au întrebări despre deplasări în străinătate. Numărul 0 800 77777 este gratis pentru apeluri din orice localitate din țară și + 373 22 23 33 09 pentru apeluri peste hotare. Potrivit psihologilor, doar 30 la sută dintre victime se pot reabilita și reveni la o viață normală. Medicii susțin că persoana care „a avut stăpân” pentru o perioadă de câțiva ani, are nevoie de cam tot atâta timp pentru a-și reveni.

Conform rapoartelor internaționale, actualmente, R. Moldova constituie unul dintre cei mai mari exportatori de „carne vie” din Europa, raportat la numărul total de locuitori. Cele mai frecvente destinaţii de trafic, din ultimii ani, sunt Rusia (exploatare sexuală şi prin muncă în construcţii), Ucraina (agricultură), Turcia, Cipru, Emiratele Arabe Unite (exploatare sexuală).

Cu scopul de a nu divulga identitatea victimelor prezentate în material, prenumele lor au fost modificate.

Datele Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate arată că traficanții de ființe umane se aleg anual cu un profit ilicit de circa opt miliarde de dolari, comparabil cu profitul din traficul de droguri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *