Astăzi 18 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2017
Partidul Liberal
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 20 Octombrie 2015, ora 16:41

Masă rotundă: Mobilitatea forței de muncă între RM și Italia

Marime Font

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) din Republica Moldova au avut astăzi o întâlnire cu oficialii Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Italiei la Chişinău.

În cadrul unei mese rotunde, reprezentanţii MMPSF au reiterat poziţia R. Moldova vizavi de necesitatea încheierii unui acord bilateral în domeniul securităţii sociale, fapt ce ar deschide posibilitatea portabilităţii dreptului la pensii, astfel asigurând cetăţenii R. Moldova cu mijloace financiare din partea statului în care şi-au desfăşurat activitatea.Totodată, tratatul ar contribui la ridicarea gradului de asigurare socială a migranţilor.

„Italia rămâne a fi cea mai atractiva țară din Europa occidentală pentru lucrătorii moldoveni, fiind la număr în jur de 200 mii. Iar interesul faţă de soarta cetăţenilor moldoveni aflaţi în peninsulă nu este doar unul formal sau declarativ și în continuare, din partea noastră, va fi depus tot efortul în identificarea noilor posibilități de colaborare”, a declarat viceministrul Iurie Crăciuneac.Ministrul plenipotenţiar Paolo Trichilo a menţionat că „Piaţa muncii se află într-o evoluţie continuă şi necesită un efort constant de adaptare la dezvoltarea economiei. Astfel, nu ne putem permite luxul de a încheia un acord asupra unei scheme rigide valabilă pentru decenii. Însă Italia este dispusă de a identifica puncte comune ce ar facilita mecanismul exportării pensiilor, fapt care ar favoriza viaţa lucrătorilor moldoveni în ţara noastră.”

În acest context, partea italiană a subliniat necesitatea favorizării cunoaşterii legislaţiei italiene de către cetăţenii R. Moldova, promovarea migrației de muncă legale, prevenirea migrației iregulare, precum și facilitarea reîntoarcerii lucrătorilor migranţi.

La 5 iulie 2011, la Roma a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene în domeniul migraţiei de muncă şi Protocolul de Implementare a Acordului în cauză.

timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 17 Noiembrie 2017, ora: 09:39

Alexandru Tănase: Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru Igor Dodon

Alexandru Tănase: Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru Igor Dodon

Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Impact TV. Tănase a declarat că nu va merge la referendum. 

( ) Citeşte tot articolul

 


 

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lac în puț

Atunci când se ivește prilejul să călătoresc, fie şi pentru câteva zile, prefer să mă rup de tot ce se întâmplă în R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul