Actualitate

Măsuri restrictive impuse de CSM: jurnaliştii care vor să participe la şedinţe publice de judecată vor trebui să ceară permisiune în

Documentul prevede că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului, ţinându-se cont de spaţiul disponibil, reprezentanţii mass-media urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată.

Totodată, accesul va fi condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie care va fi anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori.

Accesul altor persoane care doresc să asiste la ședințele judiciare publice va fi, la fel, permis de președintele ședinței și doar în sălile de ședință.Persoanele interesate urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 30 de minute înainte de deschiderea ședinței de judecată.

Un alt punct din regulament arată că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanţelor, accesul urmând să fie aprobat de preşedintele instanţei la cererea scrisă depusă cu cel puţin 24 de ore înaintea vizitei. Jurnaliştii vor trebui să indice scopul şi să anexeze actul de acreditare.

„Sunt convins că toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii care au votat pentru acest Regulament sunt obligați să plece în demisie. Prin votul lor, au dat dovadă că au o mentalitate antidemocratică și de antireformatori. Ei nu mai merită să continue activitatea în CSM. Dacă nu pleacă în demisie benevol, în acestea zile, până la 28 octombrie, când vom avea şedinţa Consiliului Uniunii Avocaţilor, urmează să fie adoptată o hotărâre prin care toţi avocaţii să declare greva generală cu solicitarea demisiei actualei componenţe a CSM”, a scris avocatul Veaceslav Ţurcan pe reţeaua de socializare Facebook.

Consiliul Superior al Magistraturii a început elaborarea regulamentului în februarie 2016 „în vederea asigurării înfăptuirii justiţiei în condiţii de securitate, echitate, imparţialitate şi fără ingerinţe”. Atunci, plenul CSM a instituit un grup de lucru, format din preşedinţi ai instanţelor judecătoreşti şi şefi ai secretariatelor instanţelor. 

anticorupție.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *