Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 18:10    Din editia print

„Matilda” sau nașterea extremismului ortodox de stradă în Rusia

Marime Font

 „Toate biletele au fost vândute în câteva ore, dar proiecția a avut loc în cadrul unor măsuri stricte de securitate, – scrie ziarul francez Le Monde. – Paza si ordinea in timpul vizionarii filmului a fost asigurata de peste 30 de persoane. (…) În sala erau prezenti ofițeri de poliție, inclusiv în haine civile”.

Pentru avanpremiera filmului „Matilda“, care a avut loc luni, 11 septembrie, regizorului Alexei Ucitel a ales Vladivostok, oras situat la peste 9.000 de km de Moscova. Tot luni, 11 septembrie, două mașini au fost incendiate în fața biroului avocatului lui Ucitel.

„Timp de mai multe luni, chiar înainte de lansarea la nivel național, programata pentru 26 octombrie, filmul care spune povestea de dragoste între ultimul țar Nicolae al II-lea și balerina Matilda Kshesinskaia, care a murit la Paris în 1971, a provocat acte de violență care au depasit cu mult periodicele demonstrații stradale ale ultraortodocsilor rusi, cu care Rusia în cele din urmă s-a obisnuit”, sustine autorul.Pe 31 august, la Sankt-Petersburg, un cocktail Molotov a fost aruncat în studioul “Rock” unde a fost filmata o parte din filmul Matilda a regizorului în vârstă de 66 de ani Alexei Ucitel.

La 4 septembrie, ora 05:38, un camion plin de canistre de benzină și butelii de gaz a explodat, dupa ce a încercat sa forteze usa unui cinematograf din Ekaterinburg, unde urma sa aiba loc proiectia filmului.

La data de 11 septembrie, la Moscova, au fost incendiate două mașini care stationau în fața biroului avocatului lui Ucitel. Faptasii au lasat la fata locului un mesaj: „Sa ardeti pentru Matillda”.

Marti, două lanțuri de cinema, reprezentand 624 de sali de cinema în 28 de orașe din Rusia, au anuntat că refuză să proiecteze filmul „Matilda“.

„Da, suntem in fata unor acte de terorism, iar situația este foarte alarmantă, – a declarat Konstantin Dobrînin, avocatul lui Alexei Ucitel. – Am depus plangere la FSB, dar se pare ca ei au nevoie de incurajare pentru a demara procedurile legale“.

Pentru unii ortodocși, Matilda relateaza povestea de dragoste intre o balerina si țarul Nicolae al II-lea fapt care aduce prejudicii de imagine ultimului împărat rus, canonizat cu întreaga sa familie în august 2000. Nu cnteaza ca presupusa relație a avut loc înainte de căsătoria imparatului Rusiei cu Alice de Hesse-Darmstadt.

„Cruciada” anti-Matilda este condusa de Natalia Poklonskaia, fostul procuror de Crimeea, în prezent deputat din partea partidului de guvernamant „Rusia Unită”. Monarhista infocata si fanatica susținătoare al lui Putin, deputata Dumei de Stat a cerut în octombrie 2016 Procuraturii Generale sa interzica filmul – dar fără succes.

Acțiunile radicalilor merg mână în mână cu declarațiile sale publice – sustine avocatul Dobrînin.- Sâmbătă, ea a publicat o nouă tiradă pe pagina sa de Facebook și în mai puțin de 48 de ore adeptii sau au incendiate două vehicule“. 

paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md