Ultima oră

Mecanismul de selectare şi numire în funcţie a judecătorilor trebuie schimbat, studiu

Unul dintre autorii proiectului, Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a precizat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova” că, deşi sunt stabilite criterii clare la selectarea judecătorilor, adesea Consiliul Superior al Magistraturii, care decide numirea lor în funcţie nu ţine cont de ele.

„Candidaţii la funcţia de judecător sunt selectaţi după anumite criterii de către un colegiu special. Însă când se ajunge la etapa de propunere a lor în funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, nu se mai ţine cont de aceste criterii. Adesea candidaţii care au întrunit toate criteriile sunt respinşi, iar în locul lor sunt numite persoane care n-au întrunit criteriile respective. Pentru ca să nu mai apară întrebări de ce unii candidaţi care nu întrunesc toate criteriile sunt promovaţi la funcţia de judecător , iar alţii care au luat punctaj maxim – nu, ne-am propus să atenţionam asupra necesităţii unor schimbări la acest mecanism,”, a spus Cribincea.

Vlad Gribincea s-a pronunţat şi asupra mecanismului de confiscare civilă a averii judecătorilor suspectaţi de averi ilicite. „Mecanismul propus este atât de greoi, încât mă îndoiesc că el fa funcţiona”, a punctat Gribincea.

Un alt autor al studiului, Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii susţine că este necesară fortificarea instituţiei de selectare şi promovare a judecătorilor. „Dacă colegiul este obligat să comunice criteriile pe care le-au întrunit candidaţii la funcţia de judecător, atunci membrii CSM votează candidaturile propuse fără a oferi explicaţii. Acest fapt loveşte în imaginea CSM. Oamenii vor să aibă judecători competenţi şi aşteaptă acest lucru de la CSM”, a conchis Cârnaţ.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *