CSI / Rusia

Merkel: Fără Rusia NU poate exista securitate în Europa

‘Iată de ce sancțiunile nu sunt un scop în sine. Trebuie să purtăm un dialog cu Rusia’, a adăugat Merkel, care participă la Krzyzowa, în sud-vestul Poloniei, la festivități prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la reconcilierea germano-poloneză, într-un moment când relațiile dintre Occident și Moscova trec prin cea mai gravă criză de după războiul rece, din cauza rolului pe care Rusia îl are în conflictul armat din Ucraina.

Amintind în discursul său că integritatea teritorială a Ucrainei a fost încălcată, Merkel a declarat de asemenea, în special pentru polonezi, preocupați de situația de la estul frontierei lor, că ‘solidaritatea NATO vizează toți membrii’ Alianței și că Germania va aplica acest principiu în caz de necesitate.

Recunoscând din nou responsabilitatea germanilor pentru ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, cancelarul federal al Germaniei nu a evitat un subiect bilateral spinos, cum este cel al germanilor alungați în 1945 din teritoriile ocupate de Polonia. ‘Expulzarea lor era ilegală’, însă explicabilă după crimele Germaniei naziste, potrivit Angelei Merkel.

Locul de întâlnire dintre Merkel și premierul polonez Ewa Kopacz, din Silezia Inferioară, are o importanță simbolică specială pentru relațiile germano-poloneze. Tocmai aici, la Krzyzowa, cancelarul german din acea perioadă, Helmut Kohl, a asistat la o slujbă religioasă, la 12 noiembrie 1989, la două zile după prăbușirea Zidului Berlinului, alături de primul premier necomunist al Poloniei, Tadeusz Mazowiecki. Întâlnirea dintre cei doi a fost percepută ca o puternică expresie a voinței de reconciliere dintre Est și Vest după războiul rece.

Tot la Krzyzowa, care i-a aparținut cândva Germaniei și se numea Kreisau, s-a născut mișcarea clandestină germană împotriva lui Hitler, mișcare care a organizat asasinatul ratat împotriva liderului nazist, din 20 iulie 1944. Mai mulți membri ai acelei mișcări, denumite Cercul de la Kreisau, au fost judecați și executați la Berlin.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *