Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2017
Abonamente

Afaceri 25 Februarie 2011, ora 14:00    Din editia print

Primii paşi în lumea antreprenoriatuluiMetode de finanţare a afacerilor

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cuvântul „magic” - afacere - nu aduce imediat bani. El implică mult efort, dăruire, nopţi nedormite, eşecuri şi reuşite, spun cei care deja s-au avântat în nemărginitul întins al afacerilor. Tot ei însă spun, că dacă aveţi idei bune de afaceri, un business plan viabil şi dorinţa de a-l realiza, dar nu aveţi bani, nu este un motiv să vă lăsaţi păgubaşi. 

O modalitate de obţinere a finanţelor este creditarea bancară sau solicitarea unui împrumut de la companiile de microcreditare. Pentru micul business sunt mai bine setate instituţiile de microcredit care sunt gata să îşi asume un risc mai mare, deoarece lucrează cu capitalul propriu. Acestea acordă creditul într-un timp relativ scurt şi au condiţii mai puţin rigide în comparaţie cu băncile, totuşi, chiar dacă aceste companii sunt gata să vă ofere creditul fără garanţie, atenţie la dobândă care, de regulă, este mult mai mare decât la o bancă comercială, în unele situaţii depăşind 21% .

Expertul financiar Sergiu Gaibu recomandă tinerilor antreprenori să cântărească bine înainte de accesarea unui credit şi să stabilească varianta optimă pentru afacerea lor. „Este bine să se adreseze la centrele de asistenţă a micilor întreprinzători şi să ceară consultaţii, înainte de a merge la bancă”, spune Sergiu Gaibu.Potrivit lui Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Micului Business, problema primordială pentru tineri este dobândirea unor surse financiare ieftine. „Noi avem un mediu de afaceri nefavorabil şi banii se obţin foarte greu. Un tânăr, dacă are rude care ar putea să îi garanteze aceste împrumuturi, le poate obţine, dar dacă nu are, atunci el trebuie să înceapă de la zero, să acumuleze bani mai mulţi ani la rând şi să îşi dezvolte afacerea încet. Anume astfel se formează o clasă de oameni de afaceri buni”, subliniază Eugen Roşcovan.

Tinerii care nu au acces la credite pe motiv că nu pot prezenta garanţii, pot apela la Fondul de garantare a creditelor gestionat de ODIMM, care asigură instituţia bancară că, în cazul unor eventuale eşecuri, mijloacele financiare împrumutate de antreprenor vor fi rambursate în proporţia asumată. La moment, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii oferă întreprinderilor care activează garanţie de până la 50% din mărimea creditului, în limita a 700 mii lei, iar pentru întreprinderile nou-create până la 70% din mărimea creditului, în limita a 300 mii lei. Detalii pe site-ul www.odimm.md.

Economiştii le recomandă tinerilor să fie atenţi atunci când semnează un contract de creditare - să-l citească şi să nu ezite să pună întrebări atunci când ele apar, sau să ceară ajutorul unui consultant independent, a unei terţe persoane care a contractat deja un credit şi cunoaşte procedura.

Ca să nu fii păcălit de bancă:

Informează-te înainte de a merge la bancă.

Mergi la mai multe bănci pentru a vedea care sunt ofertele.
Cere sfatul unui expert în domeniu.

Citeşte cu atenţie contractul, mai ales ceea ce este scris cu litere mărunte.

Mare atenţie la rata dobânzii, comisioane şi termenul de rambursare a creditului.

Calculează bine dacă o să poţi să întorci creditul. Nu lua un credit care te depăşeşte, pentru că poţi pierde şi afacerea, şi casa pe care ai pus-o în gaj.

ABCDEconomic - abecedarul tânărului antreprenor

Ce este o organizaţie de microfinanţare?

Este o organizaţie nonguvernamentală care acordă împrumuturi băneşti persoanelor fizice sau întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, în baza unui contract, cu sau fără dobândă, ce urmează a fi restituite la scadenţă şi sunt orientate spre antreprenorii care nu au acces la resursele financiare bancare.

Care sunt actele necesare pentru contractarea unui credit?

Solicitantul trebuie să depună la bancă o cerere în care se regăseşte suma solicitată, perioada de rambursare a creditului: pentru creditul investiţional - cinci-şapte ani, iar pentru un credit de capital - doi ani. Cererea mai trebuie să conţină o scurtă descriere a obiectivelor, scopul în care urmează să fie utilizate aceste surse financiare, garanţiile şi o serie de acte justificative. De regulă, sunt anexate bilanţul, cash flow-ul - circulaţia mijloacelor băneşti şi business planul întreprinderii.

Ce conţine un business plan?

Planul de afaceri îţi defineşte activitatea, fixează obiectivele întreprinderii pe termen scurt, mediu sau lung şi căile de atingere a lor. Un business plan conţine descrierea întreprinderii, managementul, persoanele-cheie implicate în activităţile respective, experienţa pe care o are solicitantul şi persoanele cu care colaborează. De asemenea, planul vizează şi marketingul, piaţa de desfacere, furnizorii cu care colaborează întreprinderea. Trebuie să prezinte aşteptările în cazul în care ideea este aplicată şi capitalul propriu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 09:16

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv şi cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul