Actualitate

MH17: Întrebări fără răspuns de la Rusia

Conform informațiilor citate, interdicția de zbor viza plafonul sub 16.150 de metri, adica întreaga aviație civila. Cu 3 zile mai devreme, pe 14 iulie 2014, Ucraina a impus o interdictie de zbor pentru o altitudine mai mică de 9.754 de metri.

După cum a anunțat la vremea respectiva partea rusă, restricția impusă în dimineata de 17 iulie se facea din ratiuni de „siguranța“, motivul fiind „luptele armate de pe teritoriul Ucrainei în apropierea frontierei de stat a Federației Ruse…“

Nu se stie de ce Rusia a decis să introducă astfel de restricție chiar in ziua in care a fost utilizat mai tarziu sistemul de rachete Buk, pentru ca luptele din Donbas aveau loc deja de câteva luni.

Potrivit Forbes, atunci când, în cursul anchetei, DSB a solicitat explicatii partii ruse cu privire la motivele pentru introducerea acestor constrângeri, „Agenția Federală de Transport Aerian“ din Rusia a declarat că interdictia de zbor a fost făcuta „pentru a se pune in concordanta cu măsurile restrictive similare luate de Kiev pentru spațiul aerian adiacent al Ucrainei“.

Dar, în realitate nu a existat niciuo „punere in concordanta” – Ucraina a închis spațiul aerian până la o înălțime de 9.454 metri, peste care se putea zbura, iar Rusia a închis pe partea sa spațiul aerian la o înălțime mult mai mare – 16.150 de metri – fapt care interzicea total zborurile civile.

La întrebarea experților olandezi ai DSB cu privire la „conflictul altitudinilor“ dintre cele două interdicții, adica a motivului pentru introducerea de catre Rusia a unei interdicții cu plafon mai mare decat al Ucrainei, partea rusă nu a răspuns.

În plus, se remarcă faptul că, pe 17 iulie, ruta de zbor MH17 traversa zona de responsabilitate a centrului zonal Rostov (la granita cu Ucraina), în care functiona interdictia de zbor. Cu toate acestea, turnul de control de la Rostov a tacut, desi stia ca aeronava Boeing 777 se apropie de frontiera de stat a Rusiei, adica de zona interzisa pentru aviația civila.

Reamintim, astăzi, 17 iulie, se marchează al treilea an de la dezastrul aviatic al zborului civil MH17 din Donbas. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *