Sănătate

Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Studiile arătă că lipsa mesei de dimineaţă poate avea numeroase efecte negative, atât asupra copiilor, cât şi a adulţilor. Printre acestea se numără slăbirea memoriei, reducerea creativităţii, stări foarte dese de iritabilitate şi anxietate, stres determinat de senzaţia de foame şi dificultăţi în logică. Totodată, renunţarea la masa de dimineaţă predispune la oboseală matinală din cauza deficitului energetic. Mai mult ca atât, apar dificultăţi concentrare, ameţeli, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, spasme musculare, sau chiar leşin.

Potrivit specialiştilor, cei care obişnuiesc să servească micul dejun dimineaţa, au rata metabolică de câteva ori mai mare, comparativ cu cei care nu au acest obicei. Caloriile din alimentele consumate în cursul dimineţii sunt arse mai uşor pe parcursul zilei, contribuind la un control mai bun al greutăţii. De asemenea, în cazul persoanelor care obişnuiesc să mănânce dimineaţa, factorul de coagulare al sângelui este mai mic, ceea ce se traduce printr-o circulaţie a sângelui mult mai bună.

Un mic dejun sănătos ar trebui să conţină cereale integrale care asigură necesarul de fibre, având, de asemenea, rol de protecţie gastrică. Acesta poate conține pâine integrală, biscuiţi din făină integrală, fulgi de orez, ovăz, grâu, porumb. Mai mult, cerealele integrale combat senzaţia de foame şi asigură un tranzit intestinal optim. Prin conţinutul bogat în glucide, acestea furnizează energie constantă pe durata dimineţii, iar prin cel de proteinele vegetale ajută la păstrarea masei musculare. Micul dejun ar trebui să mai includă produse lactate (surse de calciu şi proteine), ouă, fructe şi băuturi calde.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *