Afaceri

Miezul de nucă te poate face putred de bogat

Oamenii strâng aceste fructe de pe copacii din curtea casei sau de pe marginea drumului și astfel își asigură cheltuielile pentru perioada rece a anului. Cei cu livezi au câștiguri mult mai mari. Miezul rămâne în continuare destul de scump pentru că este solicitat atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

R. Moldova nu are petrol și nici gaze naturale, dar în schimb are nuci, iar specialiștii în agricultură spun că aceasta este afacerea viitorului.

„Cumpăr nuci întregi sau miez de nucă. Ofer un preț atractiv. Iau producția de acasă”, așa arată unul dintre sutele de anunțuri plasate pe un site de vânzare și cumpărare. În același timp, pe această platformă online practic nu sunt anunțuri unde oamenii ar solicita să vândă producție de acest fel.

„Vânătorii” de miez

Dacă în mediul online producătorul se poate gândi mai mult cui să-i vândă miezul de nucă, atunci la gara auto din centrul capitalei acesta este asaltat de cumpărători imediat după ce coboară din autobuz și practic este nevoit să-i vândă producția primului solicitant, care de regulă este foarte insistent. „Aveți miez în geantă? Știu că aveți miez. Noi vă dăm cel mai bun preț!”. Cu aceste cuvinte sunt intimidați practic toți oamenii care au bagaj.


La gara auto centru, cumpărătorii de miez de nucă lucrează în grup

La fel s-a întâmplat și cu Ion, un bărbat care a venit dintr-o localitate din raionul Anenii Noi. El spune că are copaci în jurul casei, a strâns toate nucile și acum a venit să vândă cele aproape 30 kg de miez pe care le-a obținut. „La mine în sat cel mai bun miez costă cel mult 100 de lei kg, dar aici l-am vândut cu 120 de lei”, susține mulțumit bărbatul.

În același timp, la doar câteva sute de metri, pe tarabele din Piața Centrală, miezul de nucă se vinde și cu 180-200 de lei per kilogram. Comercianții spun că prețul este atât de ridicat pentru că există și o cerere mai mare față de acest produs. „Chiar dacă este foarte scump, cumpăr miez pentru că vreau să fac un tort de casă. De sărbători trebuie să vină nepoții și vreau să-i alint cu ceva gustos”, ne spune o femeie, care a plătit pe un kg de miez de nucă 180 de lei.


Fiecare om, care ar bagaj, este asaltat de cumpărătorii de miez de nucă

Embargoul rusesc nu-i afectează pe producătorii de nuci

Agricultorii din R. Moldova se confruntă, în ultima perioadă, cu mai multe probleme, inclusiv embargourile impuse de Rusia la mai multe produse. Totuși, experții se arată convinși că cei care au livezi de nuci nu sunt afectați de aceste interdicții, deoarece practic tot comerțul îl realizează cu țări din UE. Cu toate acestea, în 2014 recolta de nuci a fost totuși influențată de condițiile climaterice.

Acest lucru ni-l confirmă și Ion Scorpan, producător de nuci din raionul Ialoveni. Acum șapte ani, fermierul a plantat 25 de hectare de nuci și deja de doi ani a început să strângă roadă. „Copacii pe care i-am sădit sunt un soi francez și ajung la maturitate în 15 ani, dar până atunci oricum rodesc, însă nu la capacitatea maximă. Anul acesta ne așteptam să fie mai rodiți, dar ploile n-au permis să fie polenizați la timp și producția este cu 20-30 la sută mai mică decât ar fi trebuit să fie în mod normal”, subliniază Scorpan. Agricultorul susține că miezul de nucă pe care l-a obținut anul curent l-a vândut unor persoane care ulterior îl exportă peste hotare. Potrivit lui, prețul pentru un kilogram de miez de nucă variază între 70 și 130 de lei, iar în țările europene acesta este mult mai mare.

Consumatorii principali sunt europenii

Conform datelor celei mai mari companii producătoare de nuci din R. Moldova, țara noastră este unul dintre principalii furnizori de miez de nucă pe piaţa europeană. „Astăzi în Europa există un deficit de 80-100 mii tone de miez de nucă, mai mult decât ar putea să exporte în prezent trei Moldove”, se spune într-un studiu economic.


Prețul miezului de nucă variază în funcție de calitate și soi

Potrivit lui Constantin Gajim, directorul executiv al Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere, în prezent țara noastră exportă în UE cea mai mare cantitate a miezului de nucă. Printre beneficiari se numără: Italia, Franța, Germania sau Spania. „În Europa, un kilogram de miez de nucă costă între 4.5 și 8 euro. Prețul variază în funcție de calitatea produsului. La noi, spre exemplu, pentru un kg de miez producătorii primesc între 60 și 120 de lei”, subliniază Gajim, care totodată ne-a asigurat că de la an la an această producție va continua să crească. El menționează că din anul 2006 până în prezent, în R. Moldova au fost plantate circa 14 mii de hectare de livezi de nuci. Dintre acestea 2000 deja dau roadă.

Specialiștii susțin că arborele de nuc se maturizează în 7 – 8 ani. La sădire puieții au deja doi ani. Distanța dintre arbori trebuie să fie de 8-14 metri. Cheltuielile pentru întreținerea unui hectar de livadă de nuci constituie maximum 200 euro anual. Pe un hectar cresc 100 de copaci. De pe un pom pot fi strânse, în medie, 40 kg de nucă. Astfel, de pe un hectar pot fi recoltate patru tone de nuci și după prelucrare se poate obține peste o tonă de miez.

Datele oficiale arată că anual R. Moldova exportă circa 10 mii tone de miez de nucă în sumă de 18-20 milioane de dolari. În cazul tehnologizării procesului de cultivare și recoltare a fructelor, volumul de export se va mări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *