Ultima oră

Mihai Godea este împotriva TAXEI PE COLET

Această acţiune contravine flagrant obiectivelor de guvernare asumate de către Alianţa pentru Integrare Europeană şi se înscrie în şirul trist al acţiunilor guvernării îndreptate împotriva diasporei cum ar fi refuzul de a crea Ministerul pentru relaţiile cu diaspora, introducerea şi dublarea imediată a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta) şi aplicarea mecanismului de impozitare indirectă.

Cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă de la Guvern nu introducerea reglementărilor vamale care să sărăcească şi mai mult familiile celor plecaţi din ţară, ci combaterea schemelor de evaziune fiscală şi contrabandă, care scurg din bugetul statului miliarde de lei.

Proiectul Serviciului Vamal este unul împotriva bunului simţ, iar argumentarea economică este puerilă. Noile măsuri preconizate de Guvern vor crea doar piedici birocratice şi vor creşte cheltuielile pentru cetăţenii moldoveni care trimit diverse bunuri de uz personal copiilor şi părinţilor rămaşi acasă.

Partidul Acţiunea Democratică atenţionează că noile formalităţi vamale discriminează cetăţenii din diaspora şi contribuie la creşterea cheltuielilor pentru companiile de transport specializate în transportarea coletelor din UE în Moldova, implicit pentru formalităţile de tranzit intern şi staţionarea prelungită în posturile vamale de frontieră. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de către companiile de transport din contul aceloraşi cetăţeni moldoveni care muncesc în afara ţării.

Pe de altă parte, înăsprirea controlului vamal în privinţa coletelor neînsoţite expediate de moldovenii care muncesc peste hotare va intensifica riscul de corupţie la vămuirea acestor tipuri de mărfuri, fenomen care şi aşa a atins cote îngrijorătoare.

Pretinsele dezbateri publice anunţate de către Serviciul Vamal nu au nici un sens pe marginea unui proiect care din start este imoral şi contraproductiv. Partidul Acţiunea Democratică cere retragerea imediată a ordinului Serviciului Vamal şi sugerează Guvernului să se concentreze pe acţiuni concrete de contracarare a corupţiei şi a evaziunii fiscale şi vamale.
 
Serviciul de Presă PAD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *