CSI / Rusia

Mii de participanţi la marşul organizat în memoria opozantului Boris Nemţov. Peste 50 de persoane au fost reţinute

Peste 50 de persoane au fost reţinute duminică, la Moscova, în timpul marşului organizat în memoria opozantului rus Boris Nemţov, ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropiere de Kremlin, a anunţat agenţia rusă Interfax.

"Potrivit poliţiei, peste 50 de persoane au fost reţinute", a anunţat duminică seara pentru Interfax Aleksei Maiorov, un oficial de rang înalt din cadrul Primăriei Moscovei.

Conform lui Maiorov, persoanele reţinute au încălcat ordinea publică.

Potrivit serviciului de presă al poliţiei capitalei ruse, aproximativ 21.000 de persoane au participat la marşul de duminică, în timp ce autorităţile au emis o autorizaţie pentru 50.000 de persoane. Serghei Davidis, membru al opoziţiei, a afirmat că numărul participanţilor a fost de aproape 50.000 de persoane.

Aceştia au mărşăluit de la staţia de metrou Kitai-Gorod până la podul Bolşoi Moskvoreţki, unde a fost ucis opozantul rus. Participanţii au purtat portrete ale lui Nemţov, steaguri şi bannere pe care se putea citi "A luptat pentru eliberarea Rusiei", "A luptat pentru viitorul nostru" sau "Eroii nu mor, iar acele gloanţe ne erau destinate nouă tututor".

Demonstranţii au vizitat inclusiv locul unde a fost comisă crima, care a fost însă încercuit de poliţie.

Chiar dacă marşul a fost unul de comemorare, au fost şi câteva persoane care au afişat bannere care cereau autorităţilor ruse să o elibereze pe pilotul ucrainean Nadejda Savcenko, deţinută de Moscova, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Fostul premier rus Mihail Kasianov, copreşedinte al partidului RPR-Parnas al lui Nemţov, a susţinut un scurt discurs la locul crimei. "Boris este cu noi … Nu ar trebui să uităm, ucigaşii vor fi pedepsiţi", a declarat el, sugerând ca podul să fie redenumit din Bolşoi Moskvoreţki în Nemţovski.

Poliţia a împiedicat un grup de aproximativ zece naţionalişti care purtau steaguri imperiale să se alăture marşului, dar nu a făcut nicio arestare. În schimb, deputatul ucrainean Aleksei Goncearenko, acuzat de Moscova de implicare în violenţele din mai 2014 de la Odesa, a fost reţinut în timp ce voia să participe la această manifestaţie, el urmând să fie deferit Comitetului rus pentru Anchete, potrivit poliţiei capitalei.

Un marş de comemorare, la care au participat 6.000 de persoane, a avut loc şi la Sankt Petersburg, a anunţat poliţia locală, în timp ce manifestaţii mai mici au avut loc în alte oraşe ruseşti. Marşul de comemorare înlocuieşte Marşul Primăverii planificat de opoziţie pentru duminică dar anulat din cauza morţii lui Nemţov.

Politicianul era unul dintre organizatorii marşului şi ceruse populaţiei să participe în număr mare într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei cu doar câteva ore înainte de a fi împuşcat.

Boris Nemţov a fost împuşcat de câteva ori, vineri, înainte de miezul nopţii, în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki în compania modelului ucrainean Anna Duriţkaia.

Iniţial, s-a crezut că focurile de armă au fost trase dintr-o maşină care trecea pe pod. Ulterior, o înregistrare a camerelor de supraveghere a arătat că ucigaşul l-ar fi aşteptat pe Nemţov pe pod şi apoi a fugit cu o maşină parcată în apropiere. Înregistrarea video are o rezoluţie mică şi permite doar distingerea maşinilor şi a figurilor persoanelor care trec pe pod.

Anchetatorii ruşi analizează cinci posibile motive ale asasinării lui Nemţov. Potrivit lui Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situaţiei politice din Rusia. Aceasta ar putea avea legătură şi cu ameninţările primite recent de Nemţov în legătură cu poziţia sa în atacurile de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo din Paris sau cu evenimentele din Ucraina. Afacerile politicianului şi un posibil atac în legătură cu viaţa sa personală sunt, de asemenea, investigate.

Nemţov va fi înhumat marţi la cimitirul Troiekurovskoie din Moscova.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *