Actualitate

Ministrul canadian de externe acuză Rusia că îi calomniază familia

„Freeland, care vorbeste fluent limba rusă și cândva a condus biroul Financial Times de la Moscova, este de mult timp în conflict cu guvernul rus pentru sprijinul activ pe care l-a acordat Ucrainei, dar și a cărților sale, în care dezvăluie influența oligarhilor ruși” – spune articolul.

În urmă cu trei ani, lui Freeland i s-a interzis intrarea în Rusia, împreună cu o duzină de alți canadieni celebri, ca represalii pentru sancțiunile impuse de Canada, după anexarea Crimeei de către Rusia. Ca urmare a numirii sale în postul de șef al Ministerului de Externe din Canada, MAE rus a declarat că nu va reconsidera decizia de a-i interzice intrarea în Rusia.

„Din momentul numirii sale, articolele despre istoria familiei Freeland au inceput sa fie distribuite online prin intermediul site-urilor pro-Kremlin, cum ar fi ”Russkii Insider” sau ”Novaia Holodnaia Voina””- scrie publicatia.

Ziarul citeaza exemplul unui articol intitulat „Scheletul nazist din dulapul familiei”, care sustine că „bunicul lui Freeland, pe partea maternă, Mihail Homeak, a condus un ziar ucrainean care a răspândit propaganda nazistă în Cracovia ocupată de germani în anii 1940”.

Homeak a emigrat în Canada după război, unde a devenit membru activ al comunității ucrainene din Alberta, unde Freeland s-a născut. Bunicul sau a murit în 1984.

Freeland a sugerat că raspandirea calomniilor despre familia sa este rezultatul eforturilor de dezinformare ale Rusiei.

„Nu cred că e un secret. Oficialii americani au declarat în mod public, și chiar Angela Merkel a declarat public că din partea rusă au existat încercări de a destabiliza democrațiile occidentale, și cred că nu trebuie să fim surprinși dacă s-au folosit aceste eforturi împotriva Canadei” – a spus ea.

Reprezentantul Ambasadei Rusiei la Ottawa, Kirill Kalinin a declarat pentru Washington Post ca nu poate nici confirma, nici nega rapoartele. El a spus doar că guvernul rus este convins că „nazismul și ideologia sa de ură, colaboratorii naziști și urmașii lor ar trebui să fie acuzați fără tăgadă”.

Într-un interviu anterior, Kalinin spunea despre Freeland că ea a evitat un răspuns direct la întrebarea ”cu ce se ocupa bunicul ei în Cracovia, în timpul celui de-al Doilea război mondial?” 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *