Actualitate

Mişcarea Ecologistă cere abrogarea regulamentului privind darea în arendă a pădurilor

Într-o conferinţă de presă la IPN, Alecu Reniţă a subliniat că prin anumite scheme ilegale pădurile date în arendă sunt mai apoi privatizate, iar astfel statul este deposedat de bunurile sale care, conform Constituţiei, aparţin cetăţenilor. Alecu Reniţă precizează în scrisoarea adresată premierului Chiril Gaburici că fondul forestier naţional se află în prag de dezastru şi este nevoie de reforme instituţionale pentru a delimita responsabilităţile de reglementare, control şi gestiune.

Acesta subliniază că regulamentul aprobat pe timpul lui Vasile Tarlev a fost făcut la comanda politică a guvernanţilor şi avea drept scop împroprietărirea din contul pădurilor statului a conducătorilor comunişti, a demnitarilor de la guvernare, dar şi a responsabililor de la „Moldsilva”. Primul care a beneficiat de pe urma acestui regulament, potrivit lui Alecu Reniţă, a fost chiar fostul şef al statului, Vladimir Voronin, care a luat în arendă pădurea de la Ţiganca pentru o perioadă de 49 de ani.

Preşedintele Mişcării Ecologiste a subliniat că abrogarea regulamentului a fost solicitată în ultimii 3 ani de un număr mare de organizaţii neguvernamentale, personalităţi, dar şi comunităţi locale care şi-au pierdut pădurile, dar până acum nu s-a întreprins nimic relevant. Unica acţiune din partea statului a fost un ordin semnat de fostul premier Iurie Leancă prin care s-a interzis darea în arendă a terenurilor noi până la soluţionarea problemelor existente.

Alecu Reniţă a menţionat, de asemenea, că aplicarea în practică a regulamentului s-a dovedit a fi „un jaf de mari proporţii” şi a compromis definitiv darea în arendă a pădurilor cu scop recreativ, iar în următorii ani Republica Moldova riscă să rămână fără păduri dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *