Astăzi 21 Ianuarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:28
Abonamente

Actualitate 12 Septembrie 2017, ora 16:19

Misterul vieții pe Pământ ar putea fi elucidat de această descoperire

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Unul dintre cele mai vechi locuri de pe Pământ ar putea ascunde răspunsul la întrebarea “unde și când a început viața?”. Oameni de știință sunt aproape să elucideze misterul.

O porțiune dinspre Golful Hudson din nordul orașului Quebec este aproape la fel de veche ca Pământul. În acest loc se găsesc stânci și roci care au supraviețuit milioanelor de ani, ceea ce înseamnă că ascund și multe secrete ale vremurilor. Astfel de stânci care ar putea descifra unele taine se mai pot găsi astăzi în locuri ca Groenlanda și Australia de Vest. Se crede că semnele începuturilor vieții pe Pământ au rămas înregistrate în aceste pietre.

Geologul canadian Domini Papineau a plănuit ani de zile o expediție în acest loc, cunoscut ca Centura Nuvvuagittuq Supracrustal. Înainte cu câteva zile de a se întoarce acasă, Papineu a găsit o crăpătură de 20-30 de metri într-o formațiune din fier: hematit roșu stratificat cu magnetit negru. Papineau bănuia că astfel de urme pot indica existența primelor semne de viață pe Pământ, așa că le-a zdrobit și a analizat culorile și structura acestora, conform PopSci.Când s-a întors din expediție la laboratorul lui din Carnegie, geologul a pus noile specimene la colecția sa. După ce s-a mutat la University College London, în 2014, acesta și-a amintit de descoperirea sa și a început să o investigheze. Probele adunate de el ar putea arăta că există roci mai vechi, din urmă cu 4,54 de miliarde de ani, deoarece centura Nuvvuagittuq datează din urmă cu circa 4,28 miliarde de ani.

Sursa: Playtech.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md