Politică

Modificăm Constituţia?!

Instanţa de la Chişinăul a pus trei înrebări Comisiei de la Venetia, după ce ceruse anterior cateva clarificari în legatură cu prevederile constituţionale legate de modul de alegere a preşedintelui.

Ar putea fi dizolvat Parlamentul în mod repetat, din cauza aceluiași motiv și anume nealegerii preşedintelui?  

La prima intrebare adresată privind posibilitatea de a dizolva în mod repetat Parlamentul, din cauza nealegerii preşedintelui, Comisia de la Veneţia susţine că Legea Supremă, teoretic, prevede dizolvarea Parlamentului ori de câte ori este nevoie.

Trebuie să fie aplicată în mod repetat procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, după alegerile anticipate ale noului Parlament, dizolvat din cauza imposibilităţii de alegere a şefului statului?

Poate adopta Parlamentul, prin lege organică, un mecanism care ar instituţionaliza o procedură aptă să asigure alegerea şefului statului şi să nu admită dizolvarea repetată a Parlamentului?

La cea de-a doua şi a treia intrebare privind necesitatea realegerii preşedintelui după alegerile anticipate parlamentare şi posibilitatea adoptării unei legi organice de către parlament, raspunsul a fost unul comun. Astfel, Comisia de la Veneţia consideră că o lege organică ar putea face claritate privind posibilitatea desfăşurării a mai mult de doua tururi de scrutin, sau mai multor alegeri repetate, dar şi altele. Insă, majoritatea necesară alegerii preşedintelui este un pricipiu constitutional de bază pentru validitatea alegerilor.

În documentău său final, instituția europeană consideră că este de competența Curții Constituționale să facă interpretarea finală a Constituției, însă, cea mai bună soluție ar fi modificarea Constituției R. Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *