Economie

Mold-Street: Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în 20 de ani

"Astfel la începutul anului 2017, circa 14,3 mii km de rețele de distribuție, care constituie aproximativ două treimi din total, nu sunt integrate în circuitul economic complet. În consecinţă, atunci când un asemenea gazoduct se deteriorează și necesită reparație capitală, deseori întârzie repunerea acestuia în funcțiune la standarde de securitate cuvenite, întrucât proprietarul, împreună cu întreprinderea responsabilă de deservirea tehnică a gazoductelor, trebuie să pornească de la identificarea resurselor pentru efectuarea lucrărilor. Acest lucru este cel mai problematic în cazul rețelelor care nu au statut de proprietate definit, dar și celor care se află în proprietatea cetățenilor sau a Autorităţilor publice locale (APL)", constată experţii.

Calculele efectuate de autori arată că, din 2001 şi în 2017, Moldovagaz şi întreprinderile afiliate ar fi construit doar 10 kilometri de gazoducte de distribuţie.

Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)
În acelaţi timp autoritățile publice locale – 5.850 de kilometri, persoanele fizice, grupuri sau asociații ale acestora – 5.640 de kilometri, agenții economici – 1.530 de kilometri, iar circa 1.250 de kilometri de conducte nu ar avea stăpân.

De notat că administraţia Moldovagaz nu a comentat datele, dar pe pagina WEB a companiei se menţionează că întreprinderea gestiona la finele anului 2015 circa 23.131 de kilometri de gazoducte, din care 1.560 kilometri erau magistrale.

Doar 10 kilometri de gazoduct, construite de MoldovaGaz în ultimele două decenii (Mold-Street)
Potrivit Moldovagaz, "în perioada 2008-2014 la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale au fost conectate 243 de sate, iar compania a construit în această perioadă peste 2.545 de kilometri de reţele, din care 148,5 km de reţele magistrale, 225,6 km de reţele dintre sate şi 2.171 km reţele de distribuţie în interiorul a 459 localităţi".

Expert-Grup susţine că au fost făcute unele evaluări ale acestor reţele, dar care sunt deja învechite şi nu mai sunt relevante. În aceste condiţii Expert-Grup solicită autoritățile publice centrale să adopte implementarea unei foi de parcurs şi propune următorii pași pentru soluționarea acestei probleme:
Inventarierea și actualizarea valorii întregii infrastructuri construite în cadrul PNG, cu acceptul proprietarilor. Evaluarea urmează a fi făcută individual pentru fiecare localitate în parte.
Constituirea unei societăți investiționale, care să preia toate activele respective emițând titluri de valoare investitorilor proporțional valorii actualizate a patrimoniului depus în societate.

Continuarea o găsiți aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *