Actualitate

Moldova a relansat dialogul cu SUA

În acest sens vor fi create mai multe grupuri de lucru în domeniile de interes politic: economia, energia, statul de drept și securitatea. Din aceste grupuri fac parte experți din ambele țări. Deasemenea s-a discutat despre intensificarea interacțiunilor în domeniul justiției, al securității și apărării, combaterea corupției și combaterea traficului de persoane.

„Avem un dialog politic constructiv, iar desfășurarea acestui eveniment este o dovadă suplimentară în acest sens precum și o dovadă a deschiderii și susținerii care vine din partea poporului american pentru poporul moldovean și pentru întreaga țara. Cooperarea R.Moldova cu Statele Unite atât în context bilateral cât și într-un context mai larg în special în ceea ce privește relația noastră cu UE este un subiect de o importanță principială”, a declarat șeful de la Externe.

Andrei Galbur a mulțumit Guvernului SUA care a majorat cu 4,1 mln. de dolari SUA Fondul Controlului Drogurilor, altfel spus bani care au ajuns la Guvernul R.Moldova.

Ministrul a subliniat faptul că relansarea dialogului strategic cu SUA are loc într-un context special și anume aniversarea a 25 de ani de relații diplomatice cu SUA.

La rândul său Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink, a declarat că atenția SUA se axează cel mai mult pe reformele de pe segmentul justiției și în special pașii noi pentru combaterea corupției.

„Conversația noastră s-a focusat, în primul rând, pe colaborarea între ambele părți și pe domenii în care RM ar putea să-și extindă colaborarea. A fost o discuție pe mai multe domenii și am subliniat, încă o dată, că e necesar și dorim să continuăm acest dialog, mai ales în contextul în care aniversăm și 25 ani de relații bilaterale", a conchis Bridget Brink.

Deasemenea, oficialul american și-a exprimat îndemnul ca R.Moldova să respecte toate recomandările Comisie de la Veneția, „în spirit și în litere”. Tragerea la răspunderea a celor care se fac vinovați de frauda bancară și diversificarea surselor de energie pentru R.Moldova – au fost alte două subiecte discutate, iar cât ține de acordul cu FMI – Brink a felicitat Guvernul pentru reformele înregistrate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *